Gemeente Groningen

Actieweek Doorzettuh: volgen 16- en 17-jarigen een opleiding? Gaan alle leerplichtige jongeren van zestien en zeventien wel weer naar school? Of zijn ze in september echt met een nieuwe opleiding begonnen? Groningen gaat het deze week na, tijdens de landelijke actieweek Doorzettuh.

Groningen doet met drie projecten mee aan deze actieweek. Het eerste project, Kort Screeningsonderzoek (KSO) is in april in gang gezet. Decanen en leerlingen van alle vmbo-scholen in de stad hebben een diplomakaart ingevuld. Daarop staat wat de leerlingen gaan doen na het vmbo: hebben ze al een werkplek, gaan ze een vervolgopleiding doen of weten ze het nog niet? Uit deze diplomakaarten is een groep `risico-overstappers' geselecteerd, die in de zomer is benaderd. Bijna alle leerlingen zijn nu op een school aangemeld.

Vroeg in het schooljaar
Bij het tweede project, De Brug, worden de jongeren nog eerder gescreend. Al in december wordt gekeken naar de groep jongeren die is overgestapt van het vmbo naar het mbo en waarvan het vermoeden bestaat dat die overstap moeilijk is. Omdat het project zo vroeg in het schooljaar is, wordt de kans op uitval tot een minimum beperkt. Ook deze leerlingen krijgen deze week een check of ze ook daadwerkelijk weer naar school gaan. Vervolgens worden ze tot december gevolgd en waar nodig bijgestuurd en begeleid.

Informatie Beheer Groep
Het laatste project in Groningen is de controle door de Informatie Beheer Groep. Want ook voor leerlingen die niet in de risicogroep zitten kan de overgang van het vmbo naar het mbo moeilijker zijn dan gedacht. Daarom controleert de IB-Groep na 1 oktober iedereen die vorig schooljaar een vmbo-examen heeft gedaan. De leerlingen die niet staan ingeschreven op een vervolgopleiding worden dan benaderd door een leerplichtambtenaar.

Leer- en kwalificatieplicht
De actieweek Doorzettuh is een initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Ingrado, de landelijke brancheorganisatie voor leerplicht en voortijdig schoolverlaten. Leerlingen zijn leerplichtig tot en met zestien jaar. De dag daarna gaat de kwalificatieplicht in. Dit houdt in dat leerlingen minstens een havo-, vwo- of mbo2-diploma moeten hebben behaald. De actieweek loopt van 8 tot en met 12 september.
Gepubliceerd op: dinsdag 9 september 2008
dinsdag 9 september 2008:
Actieweek Doorzettuh: volgen 16- en 17-jarigen een opleiding?