European Parliament


Nieuwsitem
PDF

Zullen de landbouwfondsen van de EU honger over de hele wereld verzachten?

Ontwikkeling en samenwerking - 09-09-2008 - 13:12 Gay Mitchell

Gay Mitchell

Inwoners van derdewereldlanden worden ernstig geraakt door de wereldwijde voedselcrisis. Er ligt een voorstel om niet-uitgegeven geld van de landbouwbegroting te gebruiken om de voedselproductie in ontwikkelingslanden op te voeren en voedselhulp te geven. Morgen organiseert de commissie Ontwikkelingssamenwerking hierover een bijeenkomst met internationale deskundigen Wij spraken met het Ierse parlementslid Gay Mitchell (Europese Volkspartij) die een verslag schreef over dergelijke maatregelen.
U steunt het voorstel om fondsen te gebruiken die voor het landbouwbeleid van de EU waren bedoeld, om ontwikkelingslanden tijdens de voedselcrisis te helpen. Waarom is er behoefte aan dit geld en hoe zou het moeten worden gebruikt?

Ten eerste is dit geld beschikbaar in de begroting van de EU voor subsidies in het geval dat de prijzen voor landbouwproducten dalen. Maar de voedselprijzen zijn niet gedaald, dus dit geld zal niet worden uitgegeven en zou normaal naar de lidstaten van de EU teruggaan.

Maar er is een reusachtig probleem in de ontwikkelingslanden: er zijn voedselrellen geweest. Sommige landen die netto-exporteurs van rijst zijn geweest, voeren nu in. Zij moesten hun tarieven laten dalen om deze voedingsmiddelen in te voeren wat betekent dat zij nu dat geld verliezen.

De voedselprijzenindex steeg vorig jaar met meer dan 40 procent - wij kunnen dat allemaal zien in onze supermarkten - stel je voor wat dat betekent voor mensen in ontwikkelingslanden die al aan ondervoeding lijden! Men heeft geschat dat om het probleem op de middellange termijn aan te pakken, er waarschijnlijk rond de 18 miljard euro extra nodig zou zijn.

Wat de EU zei is dat wij proberen om 1,8 miljard in de loop van de volgende 2 of 3 jaar te vinden. Zo zou dit miljard van het niet-uitgegeven landbouwgeld door geld van de lidstaten moeten worden aangevuld.

Een deel van het geld zal worden gebruikt om voedsel naar de mensen te krijgen omdat de graanvoorraden bijvoorbeeld bijna het laagst zijn sinds mensenheugenis. Maar het grootste deel zal voor dingen zoals zaden en meststof en irrigatie worden gebruikt: om deze landen feitelijk te helpen om hun eigen voedsel te ontwikkelen en te kweken.

Hoe kan de EU ervoor zorgen dat dit geld daadwerkelijk de mensen zal bereiken die hulp nodig hebben?

De Voedsel-en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties, de Europese Unie, en de diverse internationale partijen brengen al de armste landen met de grootste behoeften in kaart.

Wij moeten dit zeer snel doen, anders gaat het deze mensen niet bereiken. Er kan binnenkort worden geoogst en de maand maart is een belangrijke tijdlimiet. Als het Parlement nu met dit geld instemt, zouden wij in staat zijn om ons erop toe te leggen om dit jaar 750 miljoen uit te geven: op tijd voor de oogst van volgend jaar.

Hoe zal het gebruik van de fondsen worden gecontroleerd en opgevolgd?

Ik zeg in mijn verslag dat wij in deze volledige transparantie en verantwoordingsplicht willen hebben en een onafhankelijke evaluatie van hoe dit geld wordt besteed.

Wij zullen aandringen op regelmatige rapporten en aangezien het Parlement niet aan micromanagement wil doen, willen wij er op een manier bij betrokken zijn waarbij wij de documenten krijgen voordat besluiten worden genomen en er moet verantwoordingsplicht aan het Parlement zijn.

Europeanen worden eveneens beïnvloed door toenemende voedselprijzen...waarom worden arme families hier niet geholpen?

Ten eerste zijn er mensen in ontwikkelingslanden die sterven: het is letterlijk een kwestie van leven en dood. Ten tweede vallen wij op de millenniumdoelstelling voor ontwikkeling terug om honger en ondervoeding te stoppen. Wij schijnen onze ogen van ondervoeding te hebben afgewend.

Ten derde, als in ontwikkelingslanden meer voedsel gaat worden verbouwd, zal dat ook de druk van de internationale situatie afnemen: dat zou ons vervolgens helpen. Er zijn dus onbaatzuchtige en egoïstische redenen om dit te doen.

Sommigen zouden zeggen dat dit geld is dat voor Europese landbouw is begroot, en dat het een gevaarlijk precedent schept om het voor andere doeleinden over te plaatsen. Wat is uw antwoord?

Er is een precedent voor de financiering van Galileo. Dus mensen worden bezorgd dat wij dergelijke voorstellen zullen blijven krijgen. De Begrotingscommissie denkt dat de correcte manier zou zijn om de fondsen eerst naar het begrotingsonderdeel voor ontwikkelingshulp over te brengen. Anderen zeggen dat het aan de lidstaten zou moeten worden teruggegeven. Dit zijn geldige punten. Ik zal de deze maand met de ministers over deze zorgen spreken.

De werkelijkheid is echter dat wij snel moeten handelen. De voedselrellen zijn niet iets wat men kan negeren. De EU moet aantonen dat wij op gebeurtenissen in de wereld kunnen reageren. Wij moeten deze mensen helpen: zij zitten in een zeer moeilijke situatie.

REF.: 20080904STO36266

Nadere informatie :
Gay MitchellWie zal de wereld voeden in 2050?Millenium Develpment goals (EN)Ontwerpverslag tot vaststelling van een snelle responsfaciliteit voor maatregelen tegen de scherpe stijging van de voedselprijzen in de ontwikkelingslandenProgramma van de bijeenkomst (EN)