Gemeente Coevorden

Start nieuwbouw Hof van Coevorden loopt vertraging op

Door externe factoren loopt de start van de bouw van het multifunctionele gemeentehuis Hof van Coevorden vertraging op. Met name het archeologisch vervolgonderzoek en de verwerving van het ABN/AMRO-pand vragen meer tijd. Hierdoor komt er druk te staan op de realisatie van de nieuwbouw binnen de door de raad vastgestelde kaders. Het college zet zich maximaal in om de nieuwbouw binnen de beschikbare financiële ruimte te realiseren. Uiterlijk in december komt het college met nadere voorstellen naar de raad wanneer afwijkingen van dit kader onvermijdelijk blijken te zijn.

Het college is van plan om op korte termijn de bouwvergunning voor Hof van Coevorden te verlenen. De bouwaanvraag heeft onlangs ter inzage gelegen en hierop zijn vier zienswijzen ingediend, die na de eerste beoordeling beperkte gevolgen hebben voor het verlenen van de vergunning. Voor de overschrijding van het bouwblok van 3 vierkante meter aan de zijde van de Weeshuisweide start binnenkort de reparatieprocedure door middel van een bestemmingsplanwijziging.

Archeologie

Als gevolg van het eerder uitgevoerde archeologische onderzoek heeft het college besloten om ruimte te geven voor vervolgonderzoek. Het college wil zorgvuldig omgaan met de mogelijk aanwezige archeologie op de bouwplaats. De gemeente is momenteel in overleg met de provincie, waarbij ook naar de mogelijkheden van subsidiëring van de kosten wordt gekeken. De gemeente houdt de regie op het vervolgonderzoek. Het Programma van Eisen voor het verdere archeologische onderzoek is inmiddels goedgekeurd door de provincie; het feitelijke onderzoek zal naar verwachting in oktober beginnen. Daarna kan de provincie de Verklaring van geen bezwaar afgeven.

ABN/AMRO

Door de fusie Fortis-ABN/AMRO heeft de verwerving van het pand Kasteel 9 vertraging opgelopen. Op dit moment zet het college nog steeds in op de uitvoering van de afspraken die hierover met de raad zijn gemaakt. In overleg met de bank is de gemeente momenteel op zoek naar vervangende bedrijfsruimte in het centrum van Coevorden, waaruit nog steeds de positieve grondhouding voor de verkoop spreekt.

Bouwbedrijf Strukton

De gemeente heeft met de bouwer van Hof van Coevorden, Strukton, afspraken gemaakt over de termijn waarin het werk wordt opgeleverd. Door het aanvullende archeologische onderzoek en de vertraging in de verwerving van ABN/AMRO kan de bouw nog niet op korte termijn beginnen. Over de vertraging mede in relatie tot de afronding van de prijsvorming is het college in gesprek met Strukton. Deze gesprekken verlopen constructief.

Duurzaamheid

In het ontwerp Hof van Coevorden heeft architect Rau veel aandacht besteed aan duurzaamheid. In de uitwerking van het ontwerp is een aantal aanvullende maatregelen getroffen die bijdragen aan milieu en duurzaamheid en die in een periode van 10 jaar terugverdiend worden. Het extra aanvullende krediet dat voor deze investering nodig is, wordt eveneens in een voorstel van de raad gevraagd.

Parkeren

Als onderdeel van de bouwvergunning voor het nieuwe gemeentehuis moeten 105 parkeerplaatsen beschikbaar zijn binnen het totale parkeeraanbod. Eveneens moet voorzien worden in een fietsenstalling. In en nabij het centrum is daarvoor een aantal locaties in beeld, die momenteel verder verkend worden. Over de uitkomsten daarvan wordt de raad eveneens uiterlijk in december geïnformeerd.