VNG plaatst kanttekeningen bij participatiebudget

09/09/2008 16:27

VNG

De minister van SZW en de VNG geven in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer aan waar de overeenkomsten en verschillen tussen hun beider standpunten zit, als het gaat over het participatiebudget. Het participatiebudget gaat een aantal geldstromen bundelen op het gebied van volwassen educatie, inburgering, bijstandsgerechtigden en herintreders op de arbeidsmarkt.

Kabinet en VNG zijn het eens dat:


- gemeenten alleen een samenhangende aanpak realiseren met een volledig ontschot participatiebudget en een volledige bundeling van geldstromen.


- bij de inwerkingtreding van de Wet participatiebudget het budget voor uitvoeringskosten Inburgering over gaat naar het Gemeentefonds.


- de nieuwe wet leidt tot een vermindering van administratieve lasten op het gebied van verantwoording.


- het technisch eenvoudig is om in de toekomst andere budgetten aan het participatiebudget toe te voegen.

Waar lopen de standpunten uit elkaar?

De leden van de VNG hebben in meerderheid ingestemd met de bestuurlijke prestatieafspraken op het gebied van volwasseneneducatie. Daarbij zijn wel een groot aantal kanttekeningen geplaatst.


- De VNG vindt dat gemeenten de beleidsvrijheid moeten hebben om binnen het participatiebudget hun eigen keuzes te maken. Het kabinet wil sturing houden op de uikomsten van het gemeentelijk beleid.


- De VNG wil dat het einddoel, namelijk volledige bestedingsvrijheid, in de wet komt. Dat betekent dat er een einddatum komt voor de plicht van gemeenten om een deel van het budget bij de regionale opleiding centra (ROC) te besteden.


- De VNG wil scholen helpen, met inzet van het participatie budget,om schooluitval van jongeren onder de 18 te voorkomen. Het kabinet vindt dat scholen de uitval van jongeren onder de 18 voldoende kunnen tegenhouden met hun eigen budget en willen niet dat het participatiebudget hiervoor wordt ingezet.


- De macro ambities van het rijk leiden volgens de VNG tot een keurslijf voor de inzet van de educatiemiddelen. Dit is in strijd met één van de primaire doelstellingen van het toekomstige participatiebudget: meer beleidsvrijheid voor de gemeenten om maatwerk te kunnen leveren aan hun burgers.


- De participatiebudget moeten zich volgens de VNG richten op het brede doel van participatie in de samenleving, in plaats van op drie losse doelen, reïntegratie, inburgering en volwassenen educatie, zoals het rijk wil.


- Voor het Voortgezet Algemeen Volwassenen Onderwijs (VAVO) zou, volgens de VNG de ambitie gericht moeten zijn op het behalen van certificaten (in plaats van volledige diploma's). Dit in aansluiting op de doelen van de meeste cursisten zelf.

Den Haag, 9 september 2008








Vereniging Nederlandse Gemeenten