Partij van de Arbeid

Topinkomens aangepakt

09-09-2008 04:22

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de voorstellen van minister Wouter Bos om excessieve topinkomens aan te pakken. PvdA-kamerlid Tang spreekt van een keerpunt: Voor het eerst in Europa heeft een kabinet echte, harde maatregelen genomen tegen het grote graaien. Topinkomens moeten meer afdragen.

Wouter Bos: Deze maatregelen moeten ervoor zorgen dat managers die slecht presteren niet meer zomaar met een grote vergoeding wegkomen, dat er niet op kosten van de belastingbetaler ontzaglijk veel geld in een pensioenregeling wordt gestort en dat managers die op de beurs miljoenen verdienen daarover gewoon belasting betalen. Topverdieners krijgen of een lagere en eerlijkere beloning, of er wordt meer belasting betaald. Dat is niet alleen eerlijk, maar ook in het belang van het bedrijfsleven. Want als de beloningen niet meer uit te leggen zijn, wordt ook het publieke draagvlak voor ondernemen aangetast.

Tang is blij dat dankzij de PvdA gouden handdrukken en exorbitante pensioenvoorzieningen nu fors worden belast.
Maar het gaat niet alleen om de werkelijke belastingopbrengst. Tang: Ook het signaal dat hiervan uitgaat, is belangrijk. Met deze wetgeving zal het in de directiekamers doordringen dat het Den Haag menens is. Wij vinden het niet acceptabel dat het verschil tussen de gewone werknemer en de topbestuurder steeds groter wordt.

Naast deze fiscale maatregelen komen er andere maatregelen. Tang: Een volgende stap is te voorkomen dat managers een eigen belang hebben bij het laten overnemen van het bedrijf waar ze leiding aan geven. Ook wordt de code Tabaksblat herzien, omdat die op het gebied van beloningsbeleid niet wordt nageleefd.

Naast deze maatregelen tegen excessieve beloningen in de marktsector maximeert de PvdA ook de topinkomens in de semi-publieke sector. PvdA minister Guusje ter Horst heeft daarover voorstellen ingediend.