Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

ADG stoot huishoudelijke verzorging in Zwolle af voor overname

08-26 / 09-09-2008

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) stelt eisen aan de overname van ThuishulpNederland B.V. door Asito Dienstengroep B.V. (ADG). ThuishulpNederland is onderdeel van Stichting Evean Groep en is uitsluitend actief op het gebied van huishoudelijke verzorging. De NMa vindt dat ADG deze activiteiten van Evean pas mag overnemen nadat zij haar huishoudelijke activiteiten in de gemeente Zwolle volledig heeft afgestoten en voor minimaal 90 procent heeft overgedragen aan zorginstelling Stichting De Nieuwe Zorg Thuis. Door deze beslissing van de NMa wordt voorkomen dat de positie van ThuishulpNederland in Zwolle wordt versterkt.

De NMa maakte een gedetailleerde beoordeling van de gevolgen van de voorgenomen overname op zowel gemeentelijk als regionaal niveau. Daaruit bleek dat door de concentratie in de gemeente Zwolle een toevoeging aan het toch al hoge marktaandeel van ThuishulpNederland zou plaatsvinden, waardoor de mededinging in deze gemeente op significante wijze kon worden belemmerd. ADG stelde daarom voor vrijwel al haar activiteiten op het gebied van huishoudelijke verzorging in de gemeente Zwolle over te dragen aan De Nieuwe Zorg Thuis. Volgens de NMa is De Nieuwe Zorg Thuis een geschikte koper. De Nieuwe Zorg Thuis is een in Zwolle gevestigde speler en is voldoende krachtig om de over te nemen bedrijfsactiviteiten concurrerend met ADG te kunnen voortzetten. De gemeente Zwolle heeft aangegeven zich te kunnen vinden in de gekozen oplossing.

ThuishulpNederland B.V. is onderdeel van Stichting Evean Groep en is verspreid door Nederland actief op het gebied van huishoudelijke verzorging. ADG is op dit gebied voornamelijk actief in het oosten van Nederland. Daarnaast is ADG actief op het gebied van facilitaire diensten en HR-solutions.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is door de NMa op de hoogte gesteld van de voorgenomen overname. De NZa heeft in deze zaak geen advies uitgebracht, omdat de zaak uitsluitend betrekking heeft op activiteiten op het gebied van huishoudelijke verzorging. Deze activiteiten vallen sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning niet meer onder het toezicht van de NZa.

Fusietoetsing
De NMa beoordeelt bij fusies en overnames of de daadwerkelijke concurrentie significant wordt belemmerd, met name door het ontstaan of versterken van een economische machtspositie. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod. Concurrentie is van belang, omdat organisaties hierdoor worden gestimuleerd om zich in te zetten voor meer en betere producten en diensten. Voor consumenten biedt concurrentie de nodige voordelen: concurrentie leidt in het algemeen tot meer keuzevrijheid, een hogere kwaliteit en lagere prijzen.

Het fusiebesluit wordt zo spoedig mogelijk gepubliceerd op de website van de NMa (www.nmanet.nl).