Gemeente Lelystad

Brandweer Lelystad in geweer tegen nodeloze uitrukken

Brandweer Lelystad wil de grote hoeveelheid nodeloze uitrukken met de helft verminderen. Jaarlijks rijdt de Lelystadse brandweer uit voor een groot aantal valse meldingen.

Veiligheid

In 2007 was in slechts 6 van de in totaal 438 meldingen sprake van brand. De valse meldingen zijn in de meeste gevallen afkomstig van brandmeldinstallaties. De nutteloze uitrukken gaan ten koste van de veiligheid en van de motivatie van de brandweermedewerkers. Daarom wordt het probleem nu, op initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR), aangepakt. De Lelystadse brandweer geeft aan de landelijke aanpak haar eigen invulling.

Loze meldingen

Per jaar komen landelijk rond de 70.000 loze meldingen binnen bij de brandweer. In Lelystad gebeurt dit gemiddeld 500 keer. Ondanks veel maatregelen hiertegen, zoals verbetering van de techniek, het uitdelen van boetes aan gebouweigenaren en voorlichting aan de gebruikers, daalt dit aantal niet.

De klassieke methode om het aantal loze meldingen terug te dringen, werkt niet voldoende. Als alle installaties volgens de norm zouden werken, blijft de brandweer nog steeds geconfronteerd met een grote hoeveelheid loze meldingen. Daarom heeft de NVBR besloten om landelijk een project te starten waarin meer efficiënte maatregelen worden getroffen.

Locale inkleuring

Brandweer Lelystad komt nu met een aantal locale oplossingen van het gesignaleerde probleem. De Lelystadse brandweer gaat samen met bedrijven die zijn aangesloten op het openbare brandmeldsysteem een kwaliteitsslag maken. Daarvoor zal de brandweer de valse meldingen intensief gaan volgen.

Bedrijven waar deze meldingen veelvuldig of meerdere keren in een korte tijd voorkomen, worden begeleid bij het nemen van maatregelen. Het gaat er dan om, te komen tot minder onechte (techniek) en ongewenste (rookverschijnselen maar geen brand) meldingen. Brandweer Lelystad lanceert het project onder de naam TOOM: Terugdringen Onechte en Ongewenste Meldingen.

Boetes

Het is de bedoeling om binnen 3 jaar alle automatische brandmeldinstallaties op het gewenste niveau te hebben. Wanneer bedrijven na bemiddeling van de brandweer nog steeds niet aan de norm voldoen, kunnen er boetes uitgedeeld worden.

Kick-off

Op maandagavond 29 september is er voor bedrijven met een brandmeldinstallatie een kick-off bijeenkomst in het Stadhuis. Daarna gaat het project van start waarin brandweer Lelystad het aantal uitrukken op jaarbasis drastisch probeert te verminderen. Het aantal van 500 nutteloze uitrukken zou in drie jaar tijd tot minimaal 300 moeten zijn teruggebracht.

---