Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Cramer blij met rapport bedrijventerreinen

09-09-2008

"Het mag niet meer zo zijn dat elke gemeente telkens een eigen bedrijventerrein aanlegt." Dat zei minister Cramer (Ruimte en Milieu) dinsdag 9 september na ontvangst van het rapport 'Kansen voor Kwaliteit: een ontwikkelingsstrategie voor bedrijventerreinen'.

Het kabinet vroeg een half jaar geleden de taskforce (Her)ontwikkeling bedrijventerreinen een oplossing te verzinnen voor de stagnerende herontwikkeling van bedrijventerreinen. Voorzitter van de taskforce Peter Noordanus overhandigde dinsdag 9 september het resultaat.

Samenwerking belangrijk
De taskforce pleit er onder meer voor om op de korte termijn 16.000 hectare verouderde bedrijventerreinen versneld (binnen 10 jaar) op te knappen. Daarbij komt het aan op regionale samenwerking. Gemeenten moeten meer samenwerken om hun gebied te ontwikkelen. De taskforce ziet een belangrijke coördinerende rol weggelegd voor provincies.

Huidige wetgeving volstaat
Cramer: "Dat vergt een andere rol van de verschillende overheden en van het bedrijfsleven. Ik proef gelukkig ook werkelijk de wil tot verandering bij provincies en gemeenten." De bewindsvrouw is dan ook blij dat de huidige wetgeving - de nieuwe Wet ruimtelijke ordening en Grondexploitatiewet - volstaat om die nieuwe rollen vorm te geven.

Twee suggesties overgenomen
Twee suggesties van de taskforce pakt het Rijk sowieso op. Ten eerste neemt het de SER-ladder op in een algemene maatregel van bestuur. De ladder komt van de Sociaal Economische Raad (SER). Het stelt dat overheden eerst kritisch moeten kijken naar de bestaande capaciteit op bedrijventerreinen, dan zoeken naar ruimtewinst door herstructurering van verouderde terreinen, en uiteindelijk pas eventueel een nieuw bedrijventerrein kunnen ontwikkelen.
Ten tweede maakt het Rijk afspraken per provincie over hoe zij de vraag naar en planning van bedrijventerreinen regionaal kunnen afstemmen.

Kosten
Geschatte kosten van de herstructurering: 6,35 miljard euro. Die rekening wordt verdeeld over bedrijven, Rijk, provincies en gemeenten. Dat geld moet volgens de taskforce uit drie bronnen komen: uit de winst op nieuwe bedrijventerreinen, uit een grondprijsstijging van 10 procent op oude en nieuwe terreinen, en met bijdragen van de verschillende overheden. Om een snelle start te maken pleit de taakgroep om nu al een voorfinanciering te scheppen en die in een nationaal herstructureringsfonds vast te leggen. Vast staat dat het Rijk tot 2020 honderden miljoenen euro investeert.