Verbetering toegankelijke leermiddelen stap dichterbij

09/09/2008 17:26

Viziris

Gistermiddag overhandigde de blinde studente Hedda Schueler het manifest 'Samen lezen, samen leren, samen werken' aan staatssecretaris Dijksma. Viziris vraagt hierin aandacht voor de problemen die leerlingen met een visuele beperking ondervinden vanwege ontoegankelijke leermiddelen. Staatssecretaris Dijksma heeft veel begrip voor deze problemen.

In het manifest stelt Viziris onder andere dat het noodzakelijk is om richtlijnen voor toegankelijke leermiddelen op te stellen waaraan digitale leermiddelen moeten voldoen. Ook is het belangrijk dat er een centrum komt dat didactische aanpassingen kan plegen of daarover kan adviseren. De staatssecretaris steunt de oprichting van een gecombineerd centrum met een eenmalige bijdrage. Dat centrum gaat leiden tot meer

samenwerking om lesmateriaal didactisch beter en toegankelijker te maken

voor visueel gehandicapten.

De staatssecretaris gaf verder aan dat het ministerie overlegt met de producent van aangepaste studieboeken over mogelijke oplossingen voor de soms lange levertijden. Zij verwacht dat uitgevers, ontwikkelaars en onderwijsinstellingen ook hun verantwoordelijkheid nemen om te helpen de problemen op te lossen.

Met steun van staatssecretaris Dijksma kan een stap naar toegankelijke leermiddelen worden gezet. Viziris hoopt ook op steun van de andere partijen aan wie de oproep is gericht, zodat gezamenlijk aan de oplossingen kan worden gewerkt.





http://www.viziris.nl