PvdA Rotterdam


"Ommen en Ommetjes" : wandeltochten in en rond Rotterdam.

Di 9 Sep 2008 - Peter van Heemst

Het Nivon heeft een mooi boekje met wandelingen langs de randen van Rotterdam uitgebracht. Ze zijn makkelijk vanuit de stad bereikbaar en vreselijk interessant. Stuk voor stuk vertellen ze veel over de geschiedenis van onze stad en de directe omgeving. Afgelopen zondag mocht ik het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Peter Aubert, voorzitter van het Nivon Rotterdam, was de gastheer.

Het is een leuk boekje dat dankzij wat financiële hulp via het RotterdamIdee tot stand kwam. Het ziet het er extra mooi uit. Het heet "O&O", oftewel "Ommen en Ommetjes" en het is geschreven door een excellente wandelaar, Wim van de Bremen. Hij heeft al heel wat wandeltochten uitgestippeld én gelopen. "O&O"bestaat uit 2x tien wandelingen, wat langere (van 8 kilometer en meer) en wat kortere.

Omdat iedereen zich tegenwoordig de vraag stelt: "En wat deed ik in de jaren tachtig?", heb ik daar bij het Nivon ook maar een antwoord opgegeven. Ik was toen Gedeputeerde van Zuid- Holland. Recreatie, landschapszorg en natuur waren aan mij toevertrouwd. Een mooie combinatie. Ik voelde me - als geboren en getogen Rotterdammer- 100% Jantje Beton.

Van het buitenleven had ik helemaal geen verstand, maar alles went. Ook dit dus. Vooral toen ik ging begrijpen dat de stad en de omgeving
- kortgezegd: het platteland - elkaar heel hard nodig hebben. Als de stad groeit en bloeit, is die ook aantrekkelijk voor mensen uit de regio. Want in de stad vind je nu eenmaal van alles en nog wat waar je in een dorp tevergeefs naar zoekt.

En omgekeerd: als de omgeving van de stad groen blijft, dan kunnen stadsmensen daar de benen strekken, even op adem komen en genieten van alles wat de natuur te bieden heeft. Verbindingen maken dus. Dat is de kern. Laten zien dat het één niet zonde het ander kan. Met wandelroutes is het niet veel anders. Routes uitzetten betekent "verbindingen" maken. Zodat al die kleine interessante stukjes aan elkaar worden geknoopt.

En mensen - al lopend - weer leren zien in plaats van kijken, en weer leren horen in plaats van luisteren. Het Nivon heeft een eigen website: www.nivonrotterdam.nl. Daar kan je checken hoe het boekje is te bestellen. En......voor de stoere wandelaars is er "de wandelronde van Rotterdam"in zeven etappes. Ook een aanrader.