Politiebond ACP

9 september 2008

ACP: leden bepalen loonvraag, niemand anders

Door: Esmé Rijs

De ACP is verbijsterd door het bericht dat FNV en werkgevers een deal hebben gesloten over aanpassingen in het ontslagrecht. Zij zouden daarbij afspraken gemaakt hebben over loonmatiging.

Vakcentrale CNV waarbij de ACP is aangesloten, werd niet betrokken bij het bereiken van dit akkoord en wijst het af.

Verslechtering

Het akkoord houdt in dat werknemers die meer dan 75.000 euro per jaar verdienen, straks bij ontslag nog maar één jaarsalaris meekrijgen. Verdere aanpassingen worden in deze kabinetsperiode niet gedaan. "Men stelt dat er nu "rust" komt in het dossier over het ontslagrecht. Ik zie dat anders: deze deal zal leiden tot het opdrijven van de salarissen van mensen met een inkomen boven de 75.000 euro. Zij zullen deze verslechtering willen afkopen, wat uiteindelijk juist grotere verschillen tussen inkomensgroepen bevordert. Onvoorstelbaar dat de FNV daar akkoord mee gaat", aldus ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp in een reactie.

Verantwoordelijkheid

Het dossier over het ontslagrecht heeft voor de sector politie geen grote consequenties, maar andere elementen spelen een rol. "Als vakbond heb je een maatschappelijke verantwoordelijkheid. We denken als ACP ook actief mee over onderwerpen die onze sector niet direct raken. Er is in dit akkoord niets terug te vinden over wat bijvoorbeeld mensen met een deeltijdbaan (flexwerkers), mensen met handicap en ouderen beter worden van dit akkoord. Dit was een uitgelezen kans om hierover met de werkgevers harde afspraken te maken ..."

Gebakken lucht

Het gesloten akkoord zou rust moeten brengen in Nederland. Het kabinet brengt, in ruil voor het ontslagrecht, de WW-premie terug naar nul euro en verhoogt de BTW niet. De vakbonden moeten dan een `verantwoorde looneis' stellen. Van de Kamp: "Ik stel één ding vast, en dat is dat de ACP altijd een verantwoorde looneis stelt. Dat zijn looneisen die passen bij de specifieke situatie van de politie. De andere partijen zijn niet in de positie om hierover namens de ACP afspraken te maken! Daarbij komt dat het kabinet vorig jaar op Prinsjesdag al voornemens had de WW premie voor werknemers tot 0 euro