Nederlandse Politiebond


Ontslagakkoord niet relevant voor politiesector

Iemand die meer verdient dan 75.000 krijgt bij ontslag voortaan maximaal één jaarsalaris mee. Wat zijn de gevolgen voor de politiesector van deze vanochtend bekendgemaakte aftopping van de ontslagvergoeding? Die zijn er niet.

Ten eerste vallen politieambtenaren onder het ambtenarenrecht, dat geen ontslagprocedures kent die via het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en de kantonrechter lopen. Bij een ontslag heeft politiepersoneel dan ook geen aanspraak op 'een gouden handdruk' van een aantal jaarsalarissen op basis van de zogenaamde kantonrechtersformule.

Maar zelfs als dat wel zo zijn, dan nog zou de aangekondigde aftopping voor de politiesector weinig gevolgen hebben. Er zijn namelijk maar zeer weinig politieambenaren met een salaris van 75.000 per jaar oftewel met een functie in schaal 16. Om diezelfde reden is ook een negatieve doorwerking op de bovenwettelijke werkloosheidsuitkering voor politieambtenaren (BWW) niet te verwachten.

Twee jaar bakkeleien
Gisteravond bereikten de FNV, de werkgeversorganisatie VNO-NCW en minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een akkoord over een aanpassing van het ontslagrecht. De FNV is blij dat hiermee een eind komt aan twee jaar bakkeleien over het ontslagrecht. Door dit akkoord zijn de plannen van de Commissie Bakker overbodig geworden. Dat geldt ook voor verdere plannen, zoals bezuiniging op de WW, verhoging van de AOW-leeftijd en omvorming van de sociale zekerheid naar een individuele levensloopregeling.

In het ontslagakkoord staat verder niets over de lonen. De FNV presenteert volgende week maandag de dag voor Prinsjesdag haar arbeidsvoorwaardenbeleid. Haar looneis voor volgend jaar wordt in november vastgesteld, zoals altijd in overleg met de aangesloten bonden - waaronder de NPB.

Loonontwikkeling 2009
Voor de politiesector zal ook de looneis van het FNV in eerste instantie niet of nauwelijks praktische gevolgen hebben, aangezien op 27 mei jongstleden een driejarige politie-CAO is afgesloten voor de jaren 2008 tot en met 2010. Daardoor staat loonontwikkeling van het politiepersoneel in 2009 al vast: een algehele salarisstijging van 3,3 procent vanaf 1 januari, een tijdelijke uitkering van maximaal 50 per maand bij een volledig dienstverband (36 of 38 uur) en een eenmalige uitkering van
600 in juli 2009 voor alle werknemers in schaal 9 of lager.

Gepubliceerd op 09 september 2008 door Dick Harte.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.