Gemeente Etten-Leur

Sluiting varkensbedrijf mogelijk per 1 januari 2009

Overeenkomst Varkensbedrijf Meeuwisdijk en gemeente in zicht

Sluiting Varkensbedrijf mogelijk per 1 januari 2009

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Etten-Leur vraagt de gemeenteraad om op 15 september het benodigde krediet beschikbaar te stellen, zodat de gemeente tot aankoop kan overgaan. De heer en mevrouw van Roessel en het college van B & W hebben overeenstemming over de aankoop van het totale bedrijf voor een bedrag van ruim 4,5 miljoen euro. Als de gemeenteraad volgende week maandag akkoord gaat, betekent dit dat het varkensbedrijf aan de Meeuwisdijk op 1 januari 2009 is gesloten.

De locatie van Varkensbedrijf Meeuwisdijk BV van de heer van Roessel maakt onderdeel uit van de plannen voor herinrichting van de Groene Wig. Tegelijkertijd speelt een handhavingskwestie op milieugebied voor dit bedrijf. Deze overeenstemming over de aankoop brengt daarmee op korte termijn een eind aan de geuroverlast waartegen de omwonenden in actie zijn, en lost tevens de handhavingskwestie op milieugebied op.

Deze aankoop heeft ook grote voordelen voor de realisatie van het sportpark Groene Wig dat in één bouwstroom en in één (aanbestedings-)procedure opgepakt kan worden. Voor de gemeente en voor de omwonenden geeft dat zowel financiële als logistieke voordelen. Het sportpark kan in één keer gerealiseerd worden en zodoende kunnen de sportclubs in één keer overgebracht worden naar hun nieuwe onderkomen.

Onderdeel van de overeenkomst is de verdere uitbreiding van het varkensbedrijf aan de Bankenstraat 61. De gemeente neemt daarmee de inspanningsverplichting op zich om te komen tot uitbreiding van het bedrijf. Het college benadrukt hierbij dat de normale procedure voor een milieuvergunning en de daarbij zo belangrijke inspraak van de omwonenden, gewoon moet worden doorlopen. Door investering in het bedrijf aan de Bankenstraat zal de geurhinder verminderen, ondanks uitbreiding van het bedrijf. Het bedrijf zal ingericht worden met de best beschikbare technieken en daarmee voldoen aan de nieuwste milieurichtlijnen. De gemeenteraad wordt gevraagd nu een principe-uitspraak te doen over deze uitbreiding. Op 16 september 2008 zijn de omwonenden van de Bankenstraat uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Daarin zal het milieuaspect aan de orde komen en wordt uitleg gegeven over de te volgen procedures rond de uitbreiding van het varkensbedrijf.

Raadsvergadering

Stadskantoor

Roosendaalseweg 4
4875 AA Etten-Leur
Tel: 076 - 502 40 00
Fax: 076 - 503 38 80

info@etten-leur.nl