PvdA Europees parlement


Europa voor veiligheid huisschilder

9 september 2008

Dorette Corbey Huisschilders die in de weer zijn met verfafbijtmiddelen kunnen letterlijk opgelucht ademhalen. Stoffen die schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals dichloormethaan (DCM), mogen in deze middelen niet meer voorkomen, zo besloot de Gezondheidscommissie van het Europees Parlement vandaag in Brussel.

Het verbod op DCM in verfafbijtmiddel geldt bij gebruik door zelfstandige schilders én consumenten.

Huisschilders die in de weer zijn met verfafbijtmiddelen kunnen letterlijk opgelucht ademhalen. Stoffen die schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid, zoals dichloormethaan (DCM), mogen in deze middelen niet meer voorkomen, zo besloot de Gezondheidscommissie van het Europees Parlement vandaag in Brussel. Het verbod op DCM in verfafbijtmiddel geldt bij gebruik door zelfstandige schilders én consumenten.

DCM is een kleurloze chemische samenstelling, maar wel ingedeeld als kankerverwekkende stof van de derde categorie. Bij hoge mate van blootstelling kan het ook het zenuwstelsel aantasten. Het kan leiden tot bewustzijnsverlies en bij verkeerd gebruik zelfs tot levensgevaarlijke situaties. Ook minder ernstige aandoeningen zijn al geregistreerd, zoals irritatie van de ogen en luchtwegen, duizeligheid en hoofdpijn.

PvdA-europarlementariër Dorette Corbey heeft ingestemd met het verbod. "Zelfstandige schilders, die geen bescherming via de werkgever genieten en die vaak bij mensen thuis werken, hebben baat bij deze regeling". De Europese vakbondsorganisatie ETUC steunt het voorstel dan ook van harte. Bescherming van consumenten acht Corbey net zo belangrijk. "Als je tijdens het klussen afbijtmiddel met DCM gebruikt, beschik je waarschijnlijk niet over speciale dure beschermingsapparatuur en is het moeilijk om hoeveelheden in te schatten. Bovendien kunnen er jonge kinderen in de buurt zijn die nog eens extra gevoelig zijn voor een hoge blootstelling", aldus Corbey.

Volgens de Europese Commissie zijn er gedurende de jaren negentig 74 ongevallen geregistreerd door blootstelling aan DCM waarvan 18 dodelijk. Duitsland besloot onlangs het gebruik van afbijtmiddelen met DCM te verbieden. In Zweden, Oostenrijk en Denemarken bestaat het verbod al langer. Binnenkort kan het verbod op DCM in alle Europese lidstaten gelden.