Gemeente Best

Registreren natte koeltorens

09-09-2008

De Minister van VROM heeft alle gemeenten verzocht om zogenaamde 'natte koeltorens' te registreren. Dit zijn installaties die bij grote gebouwen lucht koelen door middel van water. In bepaalde gevallen bestaat de kans dat hierdoor een legionella-uitbraak ontstaat. Het is daarom belangrijk om inzicht te hebben in de aantallen en locaties van dergelijke installaties.

In 2006 is in Amsterdam een grote legionellabesmetting geweest. Hierbij werden dertig mensen ziek en zijn zelfs drie mensen overleden. De oorzaak was een slecht onderhouden natte koeltoren.

Waterdruppels
Een koeltoren zorgt voor afkoeling van een gebouw of een industrieel proces. Sommige koeltorens gebruiken hiervoor lucht (droge koeltorens) en andere gebruiken water (natte koeltorens). Natte koeltorens verspreiden kleine waterdruppels in de omgevingslucht die bij slecht onderhoud en hoge temperaturen legionellabacteriën kunnen bevatten. Bij inademing kan dit leiden tot een legionellabesmetting.

Registratie is belangrijk
Een goede registratie van natte koeltorens is van groot belang voor een snelle opsporing van de besmettingsbron bij een uitbraak die vermoedelijk is veroorzaakt door een natte koeltoren. Koeltorens zijn vooral bij industriële bedrijven, zorginstellingen en grote kantoren te vinden. De gebruikers van dit soort panden binnen onze gemeente hebben vorige week ook een brief gekregen over dit onderwerp. Indien u twijfelt of u gebruik maakt van een natte of een droge koeltoren, dan kunt u meer informatie opvragen bij de leverancier van uw installatie.

Uw hulp is nodig
De gemeente vraagt uw hulp bij deze registratie. Als u gebruik maakt van een natte koeltoren, meld deze dan aan voor 1 oktober 2008. Dit kan bij het team Handhaving via telefoonnummer 0499-360 911. U kunt ook mailen naar c.wiltschek@gembest.nl of gebruik maken van het meldingsformulier. Klik hier voor het meldingsformulier.

Meer informatie over legionella kunt u vinden op de site www.minvrom.nl onder 'legionella'.

---