Gemeente Best

Start uitvoering Centrumplan

09-09-2008

Vandaag - maandag 8 september - is gestart met de voorbereidingen voor de sloop van het eerste pand aan de Molenstraat. Met de sloop begint de uitvoering van het plan dat voorziet in een nieuw centrum voor Best.

Als eerste wordt de woning aan de Molenstraat 20 gesloopt. Hiervoor vinden voorbereidende werkzaamheden plaats. Deze bestaan uit het verwijderen van het groen rondom de woning en saneringswerkzaamheden. Aansluitend wordt de woning gesloopt.

Behalve deze woning worden aan de Molenstraat 24 tweekappers gesloopt. De woningen maken plaats voor een zorgcomplex en appartementen. De zuidkant van de Molenstraat is bestemd voor de herhuisvesting van bewoners van oud-Nazareth, onderdeel van zorgcomplex De Kanidas (eigendom van SVVE De Archipel), en de bouw van huurwoningen door woningcorporatie Domein. Aan de noordkant is sprake van een woningbouwprogramma in koop en huur. De gemeente Best is eigenaar van de woningen die gesloopt zullen worden.

Als de nieuwbouw van het nieuwe zorgcomplex van SVVE De Archipel is voltooid, kan begonnen
worden met de sloop van oud-Nazareth. Daarna kunnen vervolgens het dorpsplein en de gebouwen eromheen gerealiseerd worden.

Herhuisvesting

Voordat kan worden gestart met de bouw in de Molenstraat, wordt de bewoners van de 24 twee-kappers elders in Best huisvesting aangeboden. Voor 17 woningen is dit al gelukt; (soms hebben de bewoners zelf een woning gevonden). De bewoners van deze woningen zijn nog niet allemaal daadwerkelijk verhuisd. De huurcontracten met de nog zittende bewoners zijn opgezegd. De woningen die zijn vrijgemaakt, worden tijdelijk verhuurd via Interim Vastgoedbeheer. De woning die nu gesloopt wordt kon niet tijdelijk worden verhuurd, omdat de bouwkundige staat niet meer optimaal is en er in de woning asbest is aangetroffen. Om vandalisme te voorkomen wordt de woning meteen gesloopt en niet gelijktijdig met andere woningen.

In het kader van de herhuisvestingsopgave van de huidige bewoners is een regeling opgesteld tot schadeloosstelling. Deze regeling is door het college van B en W vastgesteld. De basis van deze regeling is een compensatie voor het duurder huren voor een periode van 7 jaar. Het verschil in huur tussen de oude en nieuwe woonsituatie wordt voor een periode van 7 jaar uitgekeerd. Dit bedrag ontvangen de bewoners op het moment van verhuizing in één keer. Daarnaast wordt een bedrag van EUR 7.000,00 uitgekeerd als tegemoetkoming in de verhuis- en inrichtingskosten.

---