VAPRO


Eerste NedLab-laborante rondt interne mbo-opleiding af

Op 4 september slaagde Nadia Nieuwland, medewerkster van onderzoekslaboratorium NedLab in Middelharnis, voor het eindexamen laborant. Dit betreft een mbo-opleiding die geheel is verzorgd door NedLab. Het bedrijf werkt hiervoor samen met VAPRO en BEPRO. Nadia Nieuwland is de eerste medewerker van NedLab die dit landelijk erkende diploma heeft behaald.

NedLab heeft op diverse niveaus gediplomeerde medewerkers in dienst, die hun sporen in de anlytische chemie reeds verdiend hebben. Daarnaast is NedLab leerbedrijf voor laboranten in opleiding. Zij volgen de opleiding tot laborant in combinatie met werken, de zogenaamde beroepsbegeleidende leerweg. Behalve Nieuwland volgen nog vier medewerkers van NedLab deze opleiding.

De opleiding duurt twee jaar. De cursisten doen veel zelfstudie en daarnaast is er een ochtend in de week tijd voor het klassikaal behandelen van de leerstof. Een ervaren docent, VAPRO-erkend en werkzaam bij NedLab, verzorgt deze lessen. Doordat werken en leren samen gaan, is er ook in de dagelijkse praktijk voldoende gelegenheid om te leren. De cursisten voeren twaalf praktijkopdrachten uit. Deze zijn gebaseerd op analyses die binnen NedLab kunnen worden uitgevoerd. Gedurende de cursusperiode van twee jaar legt de cursist ongeveer tien keer een tentamen af. Dit kan gewoon bij NedLab en gebeurt onder toezicht van een gecommitteerde. Tenslotte vindt afronding van de studie plaats door een mondeling examen.

Nadia Nieuwland is erg positief over de opleiding en wil verder in het vak. Ze start meteen dit cursusjaar met een deeltijdopleiding hbo Chemie. Ook NedLab-directeur Willem Struijk is enthousiast over de opleidingsmogelijkheid van zijn bedrijf. Werken en leren is voor veel jonge mensen een fijne manier van studeren. Je zit immers met je neus boven op de praktijk en je ontvangt ook nog salaris. Er is bovendien een zekere schaarste aan laboranten in onze regio. Wij kunnen nu ook mensen inzetten die nog niet helemaal aan onze opleidingseisen voldoen. Binnen enkele jaren leiden wij hen op tot gekwalificeerd personeel. In heel Nederland zijn er nog maar enkele cursisten die deze opleiding hebben voltooid, hetgeen zowel Nadia als NedLab uniek maakt. We zijn derhalve best trots op.