INLIA


Géén aanzuigende werking door het pardon 09/09/2008

Een aantal politici hebben zich bezorgd uitgelaten over de stijging van het aantal asielverzoeken in de eerste helft van 2008 (6237 tegenover 3827 in de eerste helft van 2007, en 8412 over het hele jaar). Zij menen dat hieruit blijkt dat het generaal pardon een aanzuigende werking heeft. Wie iets beter naar de cijfers kijkt kan onmogelijk tot die conclusie komen.

De criteria om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning op grond van het generaal pardon (het eerste vereiste is een asielaanvraag ingediend hebben vóór 1 april 2001) zijn ook in het buitenland bekend. De website www.pardonnu.nl met alle informatie, een initiatief van INLIA samen met VluchtelingenWerk en het LOGO (de samenwerkende noodopvang biedende gemeenten), is tienduizenden keren vanuit het buitenland bezocht.

De oorzaak van de stijgende instroom ligt in de categoriale bescherming die Nederland biedt aan asielzoekers uit Irak en Somalië, de twee landen waarvandaan nu 2/3 van alle nieuwe asielzoekers afkomstig is. In heel 2007 kwam 28% en in 2008 tot nu toe 41% uit Irak; voor Somalië is dat aandeel resp. 26% en 24%. Het categoriale beschermingsbeleid voor Centraal- en Zuid-Irak en (grote delen van) Somalië is ingesteld vanwege de ernstige crisis-situatie in deze landen.

Als het pardon de oorzaak was geweest had de stijging zich bij alle nationaliteiten gelijkelijk hebben moeten voordoen. Bovendien had de stijging dan al in 2007 zichtbaar moeten zijn (het pardon was in december 2006 al uitgebreid in het nieuws; de regeling ging officieel van start op 15 juni 2007). Het zou vreemd zijn als die vermeende aanzuigende werking in de loop der jaren pas zou toenemen.

Overigens had staatssecretaris Albayrak de Tweede Kamer al in juni, nog vóór het reces, geïnformeerd over het naar boven bijgestelde aantal asielverzoeken dat voor heel 2008 wordt verwacht, nl. 16.000. Des te opmerkelijker dat politici van VVD en PVV plotseling zo paniekerig reageren nu het notabene door minister Verdonk ingestelde bijzondere beschermingsbeleid zijn vruchten begint af te werpen. Het doel van ons asielbeleid is toch niet de aantallen zo laag mogelijk te houden, maar om bescherming te bieden aan eenieder die daar krachtens de door ons ondertekende vluchtelingen- en mensenrechtenverdragen recht op heeft en een beroep op ons doet?