ROCvA KAN wint hoofdprijs Nationale Alfabetiseringsprijs

09/09/2008 18:55

ROC van Amsterdam

Het Kenniscentrum Alfabetisering Nederlandssprekenden (KAN) heeft voor het project 'Zelf kunnen' tijdens de Internationale Dag van de Alfabetisering, de Nationale Alfabetiseringsprijs 2008 ontvangen. Samen met ex-cursisten probeert het KAN zoveel mogelijk laaggeletterden in en rondom Amsterdam te bereiken.

Uit handen van Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt en in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Laurentien, kreeg het KAN-team de hoofdprijs uitgereikt: een waardecheck van 15.000 euro.

Liefst 36 projecten waren genomineerd voor de Nationale Alfabetiseringsprijzen 2008 vanwege hun inzet bij het terugdringen van laaggeletterdheid. De deskundige veld- en vakjury's met daarin onder andere Fons van Wieringen, voorzitter van de Onderwijsraad, maakten een selectie van tien in het oog springende projecten.

Het juryrapport was unaniem lovend over het project 'Zelf kunnen' van het KAN. Men vond het precies wat voor de aanpak van laaggeletterdheid vereist is: laagdrempelig, individueel maatwerk en gericht op zelfstandig werken. Het is breder dan alleen alfabetisering. Men zet in op zelfredzaamheid. De samenwerking met andere partijen is intensief en de inzet van ambassadeurs prijzenswaardig. Het KAN beschikt over een grensverleggende kracht, bewandelt onbegane paden en opent deuren.

De Internationale Dag van de Alfabetisering werd dit jaar georganiseerd door CINOP en is onderdeel van het landelijk Aanvalsplan Laaggeletterdheid van het ministerie van OCW.

Het ROC van Amsterdam (ROCvA) is het meest innovatieve ROC van Nederland met vestigingen in Amsterdam, Amstelveen, Hilversum en Hoofddorp. Aan het onderwijs nemen meer dan 37.000 studenten deel van 13 jaar en ouder. De opleidingen worden verzorgd door bijna vierduizend medewerkers. Het ROC van Amsterdam leidt op voor nagenoeg alle beroepsrichtingen - van vliegtuigmonteur en banketbakker tot webdesigner en grimeur.





http://www.rocva.nl

http://www.rocva.nl