Negen maanden zwanger, negen maanden alcoholvrij!

05/09/2008 07:00

Stichting Alcoholpreventie

Nederland doet mee aan wereldwijde FAS-dag op 9 september

De FASstichting Nederland organiseert op de Wereld FASdag op dinsdag 9 september as., een landelijke campagne over de gevaren van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap. FAS betekent Foetaal Alcohol Syndroom, ernstige blijvende schade bij de foetus als gevolg van drinken tijdens de zwangerschap.

WereldFASdag

Op WereldFASdag, 9 september, wordt elk jaar wereldwijd aandacht gevraagd voor de gevaren van het drinken tijdens de zwangerschap. Alcoholgebruik tijdens zwangerschap kan ernstige beschadigingen veroorzaken bij de ongeboren baby. De FASstichting vraagt in een landelijke campagne: "Negen maanden alcoholvrij!" in samenwerking met STAP (Stichting Alcoholpreventie) en Tactus Verslavingszorg om meer aandacht voor de gevaren van het drinken tijdens de zwangerschap.

Wim van Dalen, directeur STAP:

"Nederland lijkt in Europa uit de toon te vallen wat betreft de aandacht voor de gevolgen van alcoholgebruik bij zwangerschap. En dat is opmerkelijk omdat in ons land ongeveer 80% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd alcohol drinkt en volgens de Gezondheidsraad zo'n 35% tot 50% van de zwangere vrouwen in Nederland blijft drinken tijdens hun zwangerschap. Een slagvaardig preventieplan is dringend gewenst".

Alle profesionals worden geinformeerd

Alle vroedvrouwen, consultatiebureaus, gynaecologen en instanties voor verslavingszorg ontvangen informatie voor de zwangere vrouwen in hun praktijk. De website www.9maandenalcoholvrij.nl is geheel vernieuwd .

Lespakket voor voortgezet onderwijs

Nieuw op de website is ook het lespakket, bedoeld voor het voortgezet onderwijs. Het doel van deze voorlichting is o.a. om vooral meisjes te wijzen op de blijvende schade die alcohol bij zwangerschap en bij borstvoeding kan aanrichten. Het lespakket kan gebruikt worden tijdens lessen over alcoholgebruik bij de vakken biologie, maatschappijleer of gezondheidszorg.

Nieuw boek over FAS voor hulpverleners

Naast preventie wordt deze Wereld FASdag ook aandacht gevraagd voor de al bestaande

problematiek. Vandaag verschijnt het eerste Nederlandse boek voor hulpverleners en opvoeders van kinderen met FAS geschreven door Ilona Broekhuizen-Verschuren. Eerder verscheen een kinderboek over het Foetaal Alcohol syndroom.

Ilona Broekhuizen is er in geslaagd een boek te schrijven met een schat aan informatie, aangevuld met praktische tips en vele praktijkvoorbeelden. Wereldwijd wordt geschat dat er in de westerse maatschappij 1 tot 3 per duizend kinderen geboren worden met FAS en 10 tot 12 per duizend met iets minder zichtbare maar daardoor niet minder ernstige gevolgen. Dit boek komt tegemoet aan de wens van de vele pleegouders, adoptiefouders en anderen die aankloppen bij de FASstichting voor advies over het opvoeden van hun zwaar beschadigde kinderen. Er zijn geen instanties in Nederland die zijn gespecialiseerd in de problematiek van opvoeden van deze kinderen. De FASstichting is dan ook trots dat het dit boek op deze dag kan presenteren.





http://www.stap.nl