Ingezonden persbericht


persbericht

Innovatieve manier van bewegen heeft positieve uitwerking op personeel en cliënten MH-Kinaesthetics dringt ziekteverzuim zorgcentrum Sint Jozef Meijel terug

MEIJEL, 08 september 2008 - Norbert Hattink van het Nederlands instituut voor effectief bewegen (Niveb) zal dinsdag 9 september 2008 de nota 'Zorgcentrum Sint Jozef en MH-Kinaesthetics, een nota over de invoering van een nieuw tilconcept' officieel overdragen aan zorgmanager Jose Hoebers. Met deze overdracht komt het succesvolle pilotproject, gestart in 2004, ten einde.

Het doel van deze samenwerking was om de fysieke belasting van de medewerkers van zorgcentrum Sint Jozef te reduceren, om zo het ziekteverzuim terug te dringen. De pilot bleek succesvol. Het ziekteverzuim is gedaald van 8,4% naar 4,2%, en bewoners gaven aan meer te participeren en meer te willen na invoering van MH-Kinaesthetics. Het bewegingsconcept MH-Kinaesthetics van het in Tegelen gevestigde Niveb is een samenstelling van twee Griekse woorden: kinaesis (beweging) en aesthetics (waarneming). Het waarnemen van de beweging van de zorgverlener en de bewegingen van de zorgvrager staan hierbij centraal. Zorgcentrum Sint Jozef in Meijel besloot na een pilotproject MH-Kinaesthetics in te voeren in haar zorgcentrum.

Beter leren bewegen
Hattink: "Met MH-Kinaesthetics is een organisatie in staat om een reductie van de fysieke belasting van het personeel te realiseren. In Zorgcentrum Sint Jozef neemt de fysieke belasting toe door onder meer de veranderde zorgvraag. De te verlenen zorg wordt steeds intensiever. MH-Kinaesthetics laat verplegend personeel met andere ogen naar fysieke belasting kijken. Bewoners die verpleging nodig hebben, kennen meer lichamelijke klachten en moeten juist daarom worden gestimuleerd te participeren in een transfer. De bewoners in Meijel gaven na afloop van de pilot aan meer te kunnen en minder pijn te hebben. Daarnaast voelt de bewoner zich veel meer betrokken bij de transferactiviteiten, waardoor de zorg meer mensgericht wordt."

Innovatie
Het vertrouwen in deze techniek werd vorig jaar ook uitgesproken door Brainport Health Innovation. MH-Kinaesthetics werd in 2007 genomineerd voor deze innovatie-award. "Een praktisch initiatief, dat dicht bij de werkvloer staat. Deze innovatie verlaagt het ziekteverzuim en daarmee de bereikbaarheid van de zorg. Dit komt ten goede aan de patiënten en cliënten."