Raad van State


dinsdag 9 september 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan "Buitengebied 2006" van de gemeente Gemert-Bakel. Een groot aantal inwoners van het buitengebied komt tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting wordt voortgezet op woensdag 10 september 2008. (zaaknummer 200706894/1)

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Barneveld heeft verleend voor een moskee/multifunctioneel centrum aan de Parmentierstraat in Barneveld. Meerdere omwonenden verzetten zich tegen de komst van de moskee en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens hen verslechtert hun uitzicht en zullen zij hinder hebben van zonreflectie op de koepel van het gebouw. Ook vrezen zij voor geluidhinder als gevolg van de oproepen tot gebed met een geluidsinstallatie uit de moskee. Een eerder beroep van de omwonenden is door de rechtbank in Arnhem in december 2007 ongegrond verklaard. (zaaknummer 200800456/1)

11.00 uur

Zitting over de vaststelling door het college van gedeputeerde staten van Friesland van de mate van bodemverontreiniging op het spoorwegemplacement Grou-Jirnsum. Ook de eventuele spoedeisendheid van de sanering is vastgesteld. Zowel de Stichting Bodemsanering NS als NS Vastgoed B.V. komen tegen de vaststelling in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat de vier verschillende geconstateerde verontreinigingen op het traject door het college als één geval van bodemverontreiniging zijn aangemerkt. Volgens hen is sprake van vele gebruikers op het traject en is er geen samenhang tussen de vier verontreinigingen. (zaaknummer 200707741/1)

11.30 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft verleend voor het vergroten van basisschool De Bibit aan de Millingenstraat in Tilburg. De vergunning maakt de bouw mogelijk van enkele leslokalen, die bestaande noodlokalen moeten vervangen. Verschillende omwonenden zijn niet blij met de vergroting en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen voor verkeers- en parkeeroverlast, met name als gevolg van een toename van de naschoolse opvang. Een eerder beroep is door de rechtbank in Breda ongegrond verklaard. (zaaknummer 200800292/1)
Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Hardenberg heeft verleend voor speeltoestellen, een jeu de boules-baan en een zandbak aan de Grote Kattendijk in Bruchterveld. Een omwonende is tegen de komst van het speelterrein. Hij vreest voor overlast van bezoekers van het terrein. Hij is door de rechtbank in Zwolle-Lelystad in het ongelijk gesteld. De rechtbank heeft geoordeeld dat voor het speelterrein juist geen bouwvergunning vereist is. De omwonende is het daar niet mee eens en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 20080769/1)
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft verleend aan Theo Pouw Secundaire Bouwstoffen B.V. voor de uitbreiding van het bedrijf in de Eemshaven, aan de Kelderweg in Eemsmond. Het gaat om een groot verwerkingsbedrijf van onder meer bouwstoffen en sloopafval. De vergunning maakt een uitbreiding van het bedrijf met een thermische reinigingsinstallatie mogelijk. Een aantal omwonenden komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer voor geurhinder, lichthinder, geluidsoverlast en een te grote uitstoot van koolmonoxide en zwaveldioxide. (zaaknummer 200708783/1)