Time : 08:00:00
Date : 09 September 2008
Sender Name: Manpower

De tewerkstellingsvooruitzichten in België blijven stabiel

BRUSSEL, 9 september 2008 - Ongeveer 9 op 10 (88%) van de 753 bevraagde werkgevers in België verwachten geen wijzigingen in hun personeelsbestand tijdens het volgende kwartaal: 9% voorspelt nieuwe werknemers aan te werven en 2% verwacht personeel te ontslaan. Dat brengt de Nettotewerkstellingsprognose* - of het verschil tussen deze
2 laatste percentages - op +7%. Na de uitzuivering van de seizoenvariaties haalt de Nettotewerkstellingsprognose een gematigde
+8%. Dat is een lichte stijging met 2 procentpunten ten opzichte van het vorige kwartaal en het 4e kwartaal van 2007.

Philippe Lacroix, Managing Director van Manpower België: "In de huidige onzekere economische context is het bemoedigend om vast te stellen dat weinig werkgevers van plan zijn om hun personeelsbestand in te krimpen. De komende drie maanden gaan bedrijven zich inspannen om met hun huidig personeelsbestand verder te werken. Werkgevers zijn op zoek naar manieren om hun kosten te verminderen en gaan voorzichtig omspringen met rekruteringsbeslissingen."

De rekruteringsintenties blijven eerder stabiel in Vlaanderen (+8%) en Wallonië (+5%), maar gaan sterk vooruit in Brussel (+20%). "Deze erg positieve voorspelling is het gevolg van de structuur van de Brusselse arbeidsmarkt, waar de vraag naar profielen uit de tertiaire sector aanhoudt. De Brusselse werkgevers blijven dus onophoudend zoeken naar moeilijk te vinden profielen," licht Philippe Lacroix toe.

Van de 10 bevraagde sectoren laten de sectoren Industrie (productie) (+14%) en Bouwnijverheid (+12%). als enigen een sterkere Nettotewerkstelingsprognose dan vorig trimester optekenen. In de andere sectoren blijft de tewerkstellingsprognose stabiel (in 5 sectoren) of merken we een daling (in 3 sectoren). In 3 sectoren - Financiële instellingen, verzekeringen, vastgoed en diensten aan bedrijven, Horeca, en Elektriciteit, gas & water- haalt de Nettotewerkstellingsprognose een bemoedigende +9%. In de sectoren Openbare diensten, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening (+5%), Groot- en kleinhandel (+4%) en Transport, logistiek en communicatie (+2%) zijn de voorspellingen eerder bescheiden.

Voor het 4e kwartaal van 2008 deden de werkgevers uit Colombia voor het eerst mee aan de Manpower Barometer voor de
tewerkstellingsvooruitzichten. Dit brengt het totaal aan bevraagde landen en gebieden voor deze rondvraag op 33. Zoals de economische context het al liet uitschijnen, zijn de werkgevers minder optimistisch dan vorig trimester. Globaal gezien gaan de Nettotewerkstellingsprognoses in 25 van de 33 landen achteruit, in EMEA is er een achteruitgang bij 12 van de 17 landen en in de regio Azië/Pacific gaan de voorspellingen in alle 8 bevraagde landen en gebieden achteruit. In de Verenigde Staten (+9%) waren de resultaten van de rondvraag nog nooit zo somber in 5 jaar, in het Verenigd Koninkrijk (+0%) nog nooit zo somber in 14 jaar. De rekruteringsintenties zijn negatief in Spanje (-5%), Ierland (-3%) en Italië (-2%). In Duitsland (+8%) en Frankrijk (+4%) blijven de rekruteringsintenties stabiel in vergelijking met vorig trimester.

(*) Het cijfer van de Nettotewerkstellingsprognose wordt verkregen door het percentage te nemen van de werkgevers die verwachten dat de totale werkgelegenheid zal stijgen en daarvan het percentage af te trekken van de werkgevers die het volgende kwartaal een daling verwachten van de werkgelegenheid in hun onderneming. Het gaat hier dus om een nettosaldo van tewerkstellingsvooruitzichten dat zowel positief als negatief kan zijn.

Info voor publicatie
De Manpower Barometer voor de tewerkstellingsvooruitzichten kan worden geraadpleegd op www.manpower.be. Voor een volledig overzicht van de resultaten van de 33 landen en gebieden die het onderzoek bestrijkt en voor vergelijkingen tussen de verschillende landen surft u naar de internationale website van Manpower www.manpower.com/meos, rubriek Manpower Press Room. Bovendien zijn alle grafieken beschikbaar voor publicatie in de Manpower Online Visual Library, op www.manpower.com/library.

Perscontact

Manpower Belgium:
Marc Vandeleene - marc.vandeleene@manpower.be
gsm +32 495 24 05 43 - tel. +32 2 639 10 81
Louizalaan 523, 1050 Brussel - www.manpower.be

URL: http://www.manpower.be Picture: (None)
Attachments: manpower_20080904_155444_362_Att_1.pdf manpower_20080904_155444_362_Att_2.pdf

Link to Press Release - NL Link to Press Release - FR