Ingezonden persbericht


Vacatureaanbod daalde nog nooit zo sterk
Daling in Nederland grootste van Europa

Amsterdam, 9 september 2008 -- De daling van het online vacatureaanbod wordt steeds sterker, de vierde daling op rij is de grootste van de afgelopen jaren. Dit blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index - de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De Index daalde in augustus met 21 punten naar 173. Hiermee rapporteert Nederland, van de Europese landen waar Monsterboard.nl de vacatureontwikkelingen volgt, de grootste afname. De sterkste daling in het vacatureaanbod werd gemeten binnen de administratieve sector.

De vermindering van het aantal online vacatures was in alle sectoren merkbaar. Alleen voor horeca & toerisme bleef de Index gelijk. De daling van de Index was het sterkst binnen de administratieve sector. Het was de derde achtereenvolgende afname voor de sector die na een daling van 50 punten 13% lager staat dan vorig jaar. Ook onderwijs & training (-32), transport & logistiek (-32) en financiële dienstverlening (-29) namen sterk af. Voor laatstgenoemde sector bereikte de Index het laagste punt in tweeënhalf jaar.

'De stagnerende economie en het gedaalde consumentenvertrouwen hadden duidelijk invloed op de ontwikkeling van het vacatureaanbod in augustus', zegt Diana Krieger, Managing Director van Monsterboard.nl. 'Wanneer we kijken naar de daling binnen de financiële dienstverlening begint ook de wereldwijde kredietcrisis nu echt merkbaar te worden.'

Daling in alle provincies merkbaar
In tegenstelling tot juli kon in augustus geen enkele provincie zich aan de trend onttrekken. Met een daling van 34 punten nam de Index in Flevoland het sterkst af. Hier staat de Index nu zes punten lager dan vorig jaar. Voor de derde achtereenvolgende maand nam ook het online vacatureaanbod in Overijssel sterk af (-27). Dalingen in met name de administratieve sector en de financiële dienstverlening waren hier debet aan. Ook in Gelderland (-25), Noord-Holland (-24) en Utrecht (-22) daalde de Index flink.

Europese Index daalt minder dan de Nederlandse
De Europese Index daalde met 8 punten aanzienlijk, zij het minder sterk dan de Nederlandse. Alle landen waar de Monster Employment Index actief is kenden een afname. Nederland was met 21 punten echter de grootste daler, gevolgd door Italië (-14) en Zweden (-12). In Groot-Brittannië (-7) en Duitsland (-4) daalde de Index minder sterk.

Het volledige Monster Employment Index-rapport (inclusief alle tabellen) is kosteloos op te vragen via pers@monsterboard.nl.

/// EINDE BERICHT ///

Over de Monster Employment Index
De Monster Employment Index, een initiatief van Monster Worldwide, moederorganisatie van Monsterboard.nl, is een barometer voor de online arbeidsmarkt. De barometer is een maandelijkse analyse van de aanwezigheid van kwalitatieve arbeidskansen en levert objectieve informatie over de trends in recruitment, gericht op regio's en beroepsgroepen (conform ISCO 88-indeling). Meer dan 300 Nederlandse representatieve carrièresites en HR-secties van websites van bedrijven worden geraadpleegd. Een team van 8 fulltime-onderzoekers, gestationeerd in Praag, verzamelt deze data sinds november 2004. De Index wordt onafhankelijk geaudit door ARC Research, een marktonderzoeksbureau uit Cranford, New Jersey (VS). De barometer is zeer succesvol in de VS, waar de Monster Employment Index in april 2004 werd geïntroduceerd, en wordt door onder andere de politiek, werkgevers- en werknemersorganisaties en de media gezien als een officiële indicator van de werkgelegenheid.

Over Monsterboard.nl
Monsterboard.nl (www.monsterboard.nl) is gestart op 13 januari 1998 en gevestigd in Amsterdam. Op Monsterboard.nl staan momenteel circa 80.000 vacatures en ruim 900.000 CV's. Per maand kent de site ruim 2.000.000 unieke bezoeken (januari 2008).

Monsterboard.nl is onderdeel van Monster(TM), marktleider op het gebied van online recruitment. Monster is in 1994 opgericht in de Verenigde Staten. Het hoofdkantoor staat in Maynard, Massachusetts. Monster heeft 37 locale websites, gevestigd in 35 landen over de gehele wereld. Monster staat bekend om het samenbrengen van gekwalificeerde kandidaten uit alle delen van de arbeidsmarkt met gerenommeerde bedrijven in de meest uiteenlopende sectoren. Met behulp van geavanceerde technologie en optimale dienstverlening hebben bedrijven maximale controle over hun recruitmentproces.

Meer informatie over de producten en dienstverlening van Monsterboard.nl is te vinden op http://recruiter.monsterboard.nl.

Over Monster Worldwide
Monster Worldwide, Inc., opgericht in 1967, is het moederbedrijf van Monster(TM). Het hoofdkantoor van Monster Worldwide staat in New York. Internationaal werken er circa 4.600 medewerkers in 35 landen. Monster Worldwide (Nasdaq: MNST) maakt deel uit van de S&P 500 Index en de NASDAQ-100 Index.

Meer informatie over Monster Worldwide is te vinden op www.monsterworldwide.com.

Contactinformatie (

Ingezonden persbericht