Minister Verburg maakt kennis met snelle ontwikkelingen in praktijkonderzoek

9 sep 2008

Onderdeel: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving

Minister Gerda Verburg was 8 september jl. te gast bij Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) in Lisse. De minister bracht dit werkbezoek om zich te laten informeren over het praktijkonderzoek in de sectoren bloembollen, boomkwekerij en fruit. Â
Foto: Business unit manager Ernst van den Ende (links) informeert minister Gerda Verburg over ontwikkelingen in de sectoren en het praktijkonderzoek.

Business unit manager Ernst van den Ende van de PPO-locatie in Lisse besprak met de minister de rol van praktijkonderzoek binnen Wageningen UR en de rol die het praktijkonderzoek heeft richting het bedrijfsleven. Hij benadrukte de specifieke rol die PPO heeft bij kennisverspreiding naar de praktijk aan de hand van enkele voorbeelden van projecten die binnen het onderzoeksprogramma van LNV worden uitgevoerd. Door een intensieve samenwerking van praktijkonderzoek, voorlichting en onderwijs zijn er aansprekende innovaties tot stand gekomen voor het bedrijfsleven.

Er was uitgebreid aandacht voor nieuwe kansen in het onderzoek, bijv. aan stedelijk groen en de leefomgeving. Maar ook werd er gesproken over bedreigingen voor de sectoren bloembollen, boomkwekerij en fruit. Doordat het lastig is om de brede expertise in stand te houden in deze kleine sectoren is het belangrijk een kenniscentrum te vormen met partners uit onderwijs, voorlichting en bedrijfsleven die elkaar aanvullen.

Bij een rondgang door de onderzoekinstelling in Lisse maakte de minister kennis met onderzoekers in diverse werksituaties. Daarbij toonde zij belangstelling op zowel hoofdlijnen als op de details binnen het praktijkonderzoek aan bloembollen, bomen en fruit.
---