Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Manpower Arbeidsmarktbarometer

WERKGEVERS VERWACHTEN GROEI PERSONEEL ONDANKS ECONOMISCHE SITUATIE

Diemen, 9 september 2008 - Het netto werkgelegenheidscijfer voor aankomend kwartaal komt uit op een historische +10%. Dit blijkt uit de Manpower Arbeidsmarktbarometer. Sinds de start van het onderzoek in 2003 is het netto werkgelegenheidscijfer nog nooit zo hoog geweest.

In het vorige kwartaal kwam het netto werkgelegenheidscijfer uit op +8%. In kwartaal 1 en 2 stond het cijfer overigens ook op +8%, dus Q4 laat voor het eerst dit jaar een stijging zien.

Het netto werkgelegenheidscijfer is het voorspellende cijfer dat wordt verkregen door het percentage werkgevers dat een inkrimping voorziet, af te trekken van het percentage werkgevers dat aangeeft meer personeel te zullen aannemen. Een positief netto werkgelegenheidscijfer geeft aan dat het aandeel werkgevers met een positieve kijk op de toekomstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, groter is dan het aandeel werkgevers met een negatieve kijk op de arbeidsmarkt

Haiko van der Pol, woordvoerder Manpower: Onze arbeidsmarktbarometer laat zien dat de ondervraagde werkgevers in Nederland verwachten meer personeel aan te nemen voor het komende kwartaal. Gezien de berichtgeving over de economische situatie, is dat een opmerkelijk beeld. Een mogelijke verklaring is, dat de schaarste op de arbeidsmarkt er voor zorgt dat de behoefte van werkgevers om mensen aan te nemen, toeneemt. Daar waar talent beschikbaar is, wil de werkgever zijn kans grijpen. Een kleine nuancering hierbij is de constatering dat er ook een lichte stijging te zien is in het percentage werkgevers dat verwacht minder personeel aan te gaan nemen.

Verdubbeling in Regio West

Van de werkgevers in de regio West (Utrecht, Noord Holland, Zuid Holland en Zeeland) geeft per saldo 12% aan een toename in personeel te verwachten voor het laatste kwartaal van het jaar. In het vorige kwartaal stond het netto werkgelegenheidscijfer voor deze regio op +6%.

Van de vier regio´s in Nederland is alleen voor de regio noord een daling waar te nemen, namelijk van +10% naar +6%, wat deze regio meteen het minst positief maakt voor Q4.

Europa versus Verenigde Staten

In België zijn de ondervraagde werkgevers vergelijkbaar positief als in Nederland. Daar komt het netto werkgelegenheidscijfer uit op +8%, een stijging van 2 procentpunten in vergelijking met Q3, en ook het hoogste netto werkgelegenheidscijfer van dit jaar.

In andere belangrijke Europese landen zijn werkgevers voor het aankomende kwartaal wat voorzichtiger. Voor Duitsland is het nettowerkgelegenheidscijfer +8% (ten opzichte van + 9 in Q3), voor Engeland is het +5% (ten opzichte van 0% in Q3) en voor Frankrijk is het cijfer +4% (ten opzichte van +4% in Q3).

Geheel volgens verwachting laat de arbeidsmarktbarometer zien dat werkgevers in de Verenigde Staten minder positief zijn gestemd: het netto werkgelegenheidscijfer bedraagt +9%, waar het vorig kwartaal op +12% stond, en in kwartaal 4/2007 op +18%.

MEOS Q1 2009

De resultaten van het Manpower Employment Outlook Survey voor het eerste kwartaal van 2009 worden op dinsdag 9 december 2008 bekendgemaakt.

EINDE BERICHT

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht