Politie Amsterdam-Amstelland



Aanhouding voor fietsdiefstal met valse sleutels, gebruik altijd twee sloten / Amsterdam (09/09/08)

Twee jongens van 12 en 13 jaar oud zijn maandagmiddag aangehouden omdat ze kort daarvoor een fiets hadden gestolen met behulp van een valse sleutel.

De jongens vielen eerst op bij een school aan de J.J. Viotastraat waar ze met een sleutel morrelden aan het slot van een fiets. Toen een leerling daar iets van zei, dreigden de twee met fysiek geweld. Een leraar stuurde de twee van het schoolplein. Korte tijd later werden ze door gewaarschuwde agenten aangetroffen op de Banstraat. Ze bleken in het bezit te zijn van een damesfiets en twee valse sleutels waarmee een veel voorkomend type fietsslot eenvoudig kan worden geopend.

Twee sloten

De twee verdachten zijn aangehouden en verhoord. Op het politiebureau bekenden ze de damesfiets te hebben gestolen met een valse sleutel. De politie adviseert dan ook om fietsen altijd met twee verschillende soorten sloten af te sluiten. Een ART-goedgekeurd ketting of kabelslot die bevestigd kan worden aan een vast voorwerp, zoals een fietsenrek, vermindert de kans op diefstal aanmerkelijk.

Preventie

De politie zet in samenwerking met verschillende veiligheidspartners in de maand september extra middelen in ter voorkoming van diefstal van fietsen. Zo worden handelaren extra gecontroleerd op hun doorloopregister en fietswrakken tijdig opgeruimd. Op plaatsen waar veel fietsen worden ontvreemd is extra toezicht gepland. Daarbij wordt zo nodig een lokfiets ingezet. Verkeerscontroles waarbij ook gelet zal worden op de staat en aanwezigheid van beugelslot en handhaving van het verbod in de Algemene Plaatselijk Verordening om fietsen te kopen of te verkopen op de openbare weg moeten helpen bij het terugdringen van deze criminaliteitsvorm.

Internet

De politie waarschuwt mensen bij het kopen van een fiets via tweedehands websites. Regelmatig zijn de aangeboden fietsen van diefstal afkomstig. Als de aanbieder op straat wil afspreken of de prijs is veel lager dan in de bonafide handel gebruikelijk, dan is de kans groot dat het een gestolen voertuig betreft. In dat geval kunnen mensen zich schuldig maken aan heling, een misdrijf volgens het Wetboek van Strafrecht, wat een strafblad oplevert. Koop daarom bij voorkeur een fiets bij een erkende handelaar.