Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 september 2008

Vragen van het lid Kuiken (PvdA) aan de minister van BZK

over de spreiding en sluiting van brandweerposten.


1. Bent u op de hoogte van het artikel in het Nederlands Dagblad van 8 september 2008 over de sluiting van brandweerposten?{i}


2. Heeft u inzicht in de ontwikkeling van het aantal brandweerposten sinds 1995? Klopt het dat het aantal brandweerposten sinds die tijd is gedaald? Zo ja, wat is hiervoor de achterliggende reden? Heeft deze daling gevolgen voor de opkomsttijden van de brandweer?


3. Erkent u de angst van de voorzitter van de Vakvereniging van Brandweervrijwilligers dat 100 van de in totaal 1000 posten worden bedreigd of al zijn opgeheven? Zo nee, waarom niet? Zo ja, wat betekent dit voor de opkomsttijden van de brandweer voor zowel het stedelijk als het landelijk gebied?


4. Klopt het dat er nu verschillende berekeningssystematieken worden gebruikt om de opkomsttijden in relatie tot spreiding van de brandweerposten te berekenen? Zo ja, vind u dit in het kader van uniformering tussen de regio's een wenselijke ontwikkeling? Op welke normerning zijn de huidige berekeningssystematieken gebasseerd?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl

{i} Dorpen raken brandweerposten kwijt Nederlands Dagblad, 8 september 2008