Evangelische Omroep

Nr. 207

Hilversum, 9 september 2008

VAN BALEN VRAAGT MINISTER OM SPOEDIGE KONINKLIJKE ERKENNING VAN GEVALLEN MILITAIREN Netwerk, dinsdag 9 september 20:25 uur, Nederland 2 't Zal je maar gebeuren, dinsdag 9 september 22:50 uur, Nederland 2

In Netwerk reageert Hans van Balen, voorzitter van de vaste Kamercommissie van Defensie, op de al een jaar geleden geuite wens van nabestaanden van omgekomen militairen om ook hen met een Koninklijke onderscheiding te eren. De ouders van Cor Strik, de eerste omgekomen Nederlandse militair in Afghanistan, vroegen de minister om deze vorm van erkenning. Minister Van Middelkoop van Defensie heeft deze wens nog steeds niet ingewilligd. In de documentaire van 't Zal je maar gebeuren vraagt de minister om geduld. Van Balen dringt nu bij de minister aan op een snelle procedure.

Traag
Van Balen: "Nederland is ongelooflijk traag met de besluitvorming over het eren van mensen die ons dierbaar zijn, verzetsstrijders, oorlogsveteranen. Het heeft 40 jaar geduurd voordat er een verzets-herdenkingskruis kwam. Het heeft 60 jaar geduurd voordat de Polen die bij Arnhem hebben gevochten geëerd werden.

Procedures opzij
Je merkt nu aan deze ouders, de familie Strik, dat het hun helpt, die erkenning. Dan zetten we toch alle procedures opzij om die erkenning zichtbaar te maken via een koninklijke onderscheiding? Daar zal de Kamer zich ook druk over willen maken, daar zal de minister zich druk over willen maken. Maar ik hoop dat binnen de periode van een jaar - dat is lang - moet het geregeld zijn. Maar het moet snel, zo snel als mogelijk is."


---
Noot voor redactie,

Evangelische Omroep