FNV

10-9-2008

Conferentie Nederlands op de werkvloer

Vanavond organiseert de FNV een conferentie naar aanleiding van haar project `Nederlands op de werkvloer'. FNV-voorzitter Agnes Jongerius houdt een toespraak over de succesvolle resultaten van het project en de noodzaak om laaggeletterdheid aan te pakken. De conferentie vindt plaats in het kader van de Week van de Alfabetisering.

Samen met haar bonden heeft de FNV het project Nederlands op de werkvloer ontwikkeld. Het project is gericht op werknemers voor wie de taal een belemmering vormt voor het functioneren in het bedrijf. Van januari 2007 tot juli 2008 zijn er cursussen Nederlands op de werkvloer gegeven. Tijdens de conferentie worden de resultaten van het project en de plannen voor de toekomst gepresenteerd. De conferentie begint om 19.30 uur en vindt plaats in Utrecht, Meeting Plaza, Godebaldkwartier 20.

De FNV vindt het belangrijk dat laaggeletterde werknemers (allochtonen en autochtonen) de mogelijkheid krijgen Nederlands te leren. Cursussen Nederlands op de werkvloer kunnen daarbij een belangrijke bijdrage leveren. Nederlands op de werkvloer biedt perspectief aan werknemers. Als zij het Nederlands goed beheersen, kunnen ze beter functioneren, worden ze zekerder van zichzelf en krijgen ze een stevige positie.

Het project is succesvol gebleken. In het algemeen lag de motivatie hoog, zowel bij de cursisten als bij de taalmaatjes (vrijwilligers die taaloefeningen met de cursisten doen), de docenten, de vakbondsbestuurders en de bedrijven. Het enthousiasme was groot, de meerwaarde duidelijk.

De FNV heeft een brochure uitgegeven die bestaat uit een handreiking en uit een verslag van alle ervaringen. Deze brochure, `Stappen in het FNV-project Nederlands op de werkvloer', is te bestellen bij FNV Publieksvoorlichting, info@vc.fnv.nl of 0900 3300300.