Provincie Noord-Holland

Datum

12-9-2008

Onderwerp

Bestuursdwang Texel opgeheven


Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland hebben op 9 september besloten de bestuursdwang op te heffen die de gemeente Texel was opgelegd vanwege de slechte zorg voor de archieven. Het historisch archief van de gemeente Texel is weer op orde. Het archief bevat stukken van het gemeentebestuur uit de periode van 1615 tot 1985.

De historische documenten op Texel werden onzorgvuldig bewaard en de archiefbewaarplaats voldeed niet aan de wettelijk eisen. Door de gebrekkige klimaatbeheersing was schade toegebracht aan enkele unieke stukken uit het archief. Zo werd schimmel op archiefstukken geconstateerd. Omdat er destijds geen uitzicht bestond op het treffen van (herstel)maatregelen heeft de provincie bestuursdwang opgelegd. In oktober 2006 lieten GS de gemeente Texel weten het voornemen te hebben om een dwangsom op te leggen van 10.000 per maand omdat niet werd voldaan aan de Archiefwet, met een maximum van 60.000.

Vanaf het moment dat de bestuursdwang door Noord-Holland werd opgelegd, heeft de gemeente Texel adequate maatregelen getroffen om de gebreken te verbeteren en werd de archiefzorg sterk aangescherpt. Dit is gebeurd in overleg met de provinciale archiefinspectie. Het archief in Texel voldoet nu weer aan de wettelijke eisen. Bovendien heeft Texel een archiefbeheerplan opgesteld om de verbeteringen blijvend te kunnen waarborgen.

De provincie vindt het van groot belang dat historische archieven in goede, geordende en toegankelijk staat worden gebracht en bewaard en houdt toezicht op de Noord-Hollandse archieven.