Ingezonden persbericht


Nijmegen, 24 juni 2008

PERSBERICHT

Internationaal vermaard jazzpianist Bert van den Brink laat Königorgel swingen

NIJMEGEN - De meest toonaangevende jazzpianist van Nederland Bert van den Brink treedt op in het slotconcert van de zomerserie van de Nijmeegse Orgelkring in de Stevenskerk op 9 september. Van den Brink ruilt zijn pianokruk in voor de orgelbank van het Königorgel en geeft een swingend jazzimprovisatie concert. Tijdens eerdere optredens in de Stevenskerk heeft Van den Brink laten horen dat hij op het König-orgel volledig in zijn element is en dat de ongebruikelijke combinatie van jazz en pijporgel verrassende en indrukwekkende muzikale resultaten kan opleveren.

Het concert begint om 20.30 uur. De toegang bedraagt respectievelijk 7 en 6 euro voor houders van 65+pas, CJP en studentenkaart.

De Nijmeegse Orgelkring nodigde vijf jaar geleden voor het eerst Bert van den Brink uit om zijn muzikale krachten op het grote orgel van de Stevenskerk te beproeven. Dit bleek een gouden greep. De buitengewoon originele en boeiende klanken die de jazzpianist met zijn improvisaties aan het Stevensorgel wist te ontlokken, bracht het publiek op het puntje van zijn stoel. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het fenomeen orgeljazz navolging in den lande kreeg . Van den Brink werd onder meer uitgenodigd voor het orgelfestival Voor de wind, in het Amsterdamse Orgelpark, en nog onlangs als jurylid van het vermaarde Internationale Orgelconcours Haarlem.

Zijn geheim? Muzikale integriteit en respect voor het instrument. Met een feillos gehoor weet hij de meest subtiele, ongebruikelijke klanken in het orgel te ontdekken. Met ongekende vindingrijkheid, grenzenloze speelsheid en een geweldige techniek realiseert hij zijn muzikale ideeën op de manualen en pedalen. Voor de luisteraar een unieke belevenis!

Bert van den Brink studeerde piano aan het Utrechts Conservatorium bij Herman Uhlhorn. Na zijn studie gaf hij aanvankelijk klassieke concerten. Later stapte hij over op de lichte muziek. Al van jongs af aan improviseerde hij op piano en orgel. In de loop der jaren trad hij op met een groot aantal jazzgiganten, onder wie Chet Baker, Philip Catherine, Toots Thielemans en Dee Dee Bridgewater. Ook als arrangeur en producent is hij actief. Hij ontving diverse belangrijke prijzen, o.a. de Laren Jazz Award en de Boy Edgar prijs.

Noot voor de redactie,