|          |                               |datum   |8 september 2008               |
|          |                               |nummer  |08.047918                      |
Gemeenteraad gaat anders vergaderen

De gemeenteraad gaat voortaan op een andere manier vergaderen en verbetert ook de inspraakmogelijkheden voor de inwoners van Rijswijk. De vaste commissiestructuur wordt losgelaten. In plaats daarvan komen Forumavonden, waar delen van de gemeenteraad bepaalde onderwerpen bespreken. De eerste Forumavond is op dinsdag 9 september.

Tot nu werkte de gemeenteraad met vier vaste raadscommissies. De namen van deze commissies maakten al duidelijk welke onderwerpen daarin aan de orde kwamen: Algemeen bestuurlijke zaken, veiligheid en middelen; Wijk- en Stadsontwikkeling; Onderwijs, welzijn en sociale zaken en Financiële Controle. Het kwam wel eens voor dat een bepaald onderwerp in meerdere commissies besproken moest worden voordat de gemeenteraad er een besluit over kon nemen. Deze overlappingen zijn in de toekomst niet meer mogelijk. De naam Forum is overigens afgeleid van het Romeinse Forum dat markt of marktplein betekent.

Aanleiding
Reden om voor een andere werkwijze te kiezen, is dat de gemeenteraad niet tevreden was over de vergaderingen tot nu toe. Die werden niet als effectief en efficiënt ervaren. De afstemming tussen commissies en raad was volgens veel raadsleden niet altijd goed, waardoor veel tijd verloren ging. Bovendien was de werkwijze niet altijd even vriendelijk jegens insprekers. Die moesten soms een hele vergadering uitzitten tot 'hun' onderwerp aan de orde kwam met het risico dat het punt werd uitgesteld naar een volgende vergadering.

Forumavonden
De nieuwe werkwijze is voortaan als volgt. Alle vergaderingen beginnen om 20.00 uur. De eerste Forumavond wordt drie weken voor de gemeenteraadsvergadering gehouden. Tot 20.45 uur vergaderen de raadsleden gezamenlijk over een aantal vaste agendapunten. Bezoekers kunnen aan het begin van deze bijeenkomst maximaal vijf minuten inspreken over onderwerpen die niet op de agenda staan. Om 20.45 uur gaan de raadsleden uiteen in maximaal drie groepen. Dat is afhankelijk van het aantal onderwerpen dat ze moeten bespreken. Deze groepen hebben geen vaste samenstelling. Raadsleden kiezen zelf welke discussie ze willen bijwonen. De agenda's van de groepen worden zoals gebruikelijk op deze pagina en op de website gepubliceerd. Daarbij staan de tijden vermeld waarop een onderwerp aan de orde komt. Op dat moment kunnen bezoekers ook inspreken. Wie de raadsleden wil toespreken, hoeft dus voortaan niet meer de hele vergadering uit te zitten tot het betreffende onderwerp aan de orde komt. Insprekers hoeven pas in het gemeentehuis te zijn op het moment dat 'hun' onderwerp begint. De tweede Forumavond, die een week later wordt gehouden, is vooral bedoeld voor presentaties en bijzondere thema's. De zeswekelijkse vergaderingen waarin de gemeenteraad besluiten neemt, veranderen niet. De nieuwe werkwijze van de raad is een experiment. Over een jaar kijkt de gemeenteraad of de proef geslaagd is.

Inspreken
Aan het begin van de eerste Forumavond, drie weken vóór de raadsvergadering, is een vrije inspreekronde. Bezoekers kunnen inspreken over een onderwerp dat niet op de agenda staat. Onderwerpen waarover niet kan worden ingesproken, zijn: a. een besluit van het gemeentebestuur waartegen bezwaar of beroep op de rechter openstaat of heeft opengestaan; b. benoemingen, keuzen, voordrachten of aanbevelingen van personen; c. indien een klacht ex artikel 9:1 van de Algemene wet bestuursrecht kan of kon worden ingediend. Men kan ook inspreken over een onderwerp dat op de agenda staat van een Forum. Spreekrecht wordt dan gegeven aan het begin van de behandeling van het agendapunt. Insprekers moeten zich op de dag van de vergadering vóór 16.00 uur aanmelden bij de griffie. De spreektijd is altijd maximaal vijf minuten.

Alleen voor de redactie: meer informatie over dit onderwerp is verkrijgbaar bij de communicatieadviseur van de raad Sylvia Roes (06-505 71 464).


-----------------------

Communicatie

Stadhuis, Bogaardplein 15
Postbus 5305, 2280 HH RIJSWIJK
Telefoon (070) 326 18 90 | 18 89
Fax (070) 326 12 10
stadhuis@rijswijk.nl
www.rijswijk.nl