Time : 14:30:00
Date : 09 September 2008
Sender Name: HDP

Enquête: De tijdsbesteding van de zelfstandigen

Heel wat werkgevers voeren actie om hun werknemers een evenwicht te bieden tussen beroeps- en privé-leven. Maar hoe zit het met het tijdsgebruik van het ondernemingshoofd? Is er nog plaats in zijn overvolle agenda voor zijn gezin en hobby's? De enquête gevoerd door het Sociaal Verzekeringsfonds van de HDP-AristA groep bij 748 zelfstandigen antwoordt op deze vragen.

De ondervraagde zelfstandigen in hoofdberoep geven aan gemiddeld 54,5 uur per week te werken op een basis van 5,7 dagen, wat een gemiddelde van 9,5 uur per dag betekent. Vermits de grens tussen werk en privé voor een zelfstandige vager is dan voor een loontrekkende, is dit gemiddelde echter relatief.

82% van de zelfstandigen werkt tijdens het weekend, gemiddeld tussen een halve dag en een dag per weekend.
De zelfstandige in hoofdberoep wijdt gemiddeld 26 uur aan zijn eigenlijke werk, 12 uur aan administratief werk en 2 uur aan het personeelsbeheer.

De helft van de ondervraagde zelfstandigen vindt dat hun administratie niet kan worden vereenvoudigd of ziet er het nut niet van in voor hun bedrijf. Ondanks de inspanningen van de overheid ondervindt 70% van de zelfstandigen niet direct de gevolgen van de administratieve vereenvoudiging.

De rol van een ondernemingshoofd evolueert naargelang de periode die het bedrijf doorloopt: oprichting, ontwikkeling, stabilisering. Dit komt eveneens tot uiting in de tijd die hij aan bepaalde activiteiten besteedt. Men stelt bijvoorbeeld vast dat:

- de tijd besteed aan de prospectie belangrijker is tijdens de eerste 5 jaar

- de ondernemingshoofden meer tijd besteden aan de opleiding eens hun bedrijf werd gelanceerd

- de tijd besteed aan de administratie stijgt nadat de onderneming meer dan 10 jaar is

- de tijd besteed aan het personeelsbeheer schommelt tussen 1,5 en 2,8 uur per week, de piek ligt bij de onderneming van 11 tot 15 jaar.

Tijd voor het privé-leven?
Een zelfstandige in hoofdberoep staat zich gemiddeld slechts 16,6 vakantiedagen per jaar toe. Van de zelfstandigen met personeel in dienst voorziet 33% een collectieve sluiting voor de vakantie en dit zowel in traditionele sectoren zoals de bouw (63%), als in de vrije beroepen (30%).

Alle zelfstandigen, met of zonder kinderen, vinden een relatief goed evenwicht tussen werk en privé. 44% heeft de tijd om geregeld een hobby te beoefenen. Bijna één op
twee doet beroep op een huishoudhulp.

Te veel werken?
60% vindt de tijd besteed aan het werk redelijk. Wanneer men de respondenten vraagt of ze vinden dat ze te veel werken, stelt men vast dat enkel de respondenten die meer dan 60 uur per week werken hierop positief antwoorden.

Steekproef

De enquête werd online gevoerd van juli tot augustus 2008 bij 748 zelfstandigen. 88% van hen is zelfstandige in hoofdberoep. De hoofdzetel van hun onderneming bevindt zich voor 52% in Vlaanderen, 31% in Wallonië en 17% in Brussel. De steekproef telt 72% mannen en 28% vrouwen. 44% beoefent zijn zelfstandige activiteit van thuis uit.

De volledige resultaten van de enquête zijn beschikbaar op www.hdp.be/zelfstandige

Over het HDP Sociaal Verzekeringsfonds

Het HDP Sociaal Verzekeringsfonds waakt over de sociale bescherming van 33.000 zelfstandigen. Ze berekent en ontvangt de sociale bijdragen, betaalt kinderbijslag en geboortepremies en adviseert de zelfstandige over zijn persoonlijke sociale zekerheid. Ze maakt deel uit van de HDP-AristA-groep die aan meer dan 27.000 werkgevers, die in totaal 375.000 werknemers tewerkstellen, diensten aan inzake sociaal secretariaat en personeelsbeleid, uitzendarbeid, kinderbijslagen, preventie en bescherming op het werk, medische controle, preventieve geneeskunde en medische expertise, sociale verzekeringen voor zelfstandigen en administratieve formaliteiten bij het opstarten of de ontwikkeling van hun onderneming, en de organisatie van opleidingen en seminaries biedt.

Contactpersoon pers
Delphine Motte
Communicatieadviseur
GSM 0475 37 32 55
E-mail: delphine.motte@hdp.be

URL: http://www.hdp.be/zelfstandige
http://www.hdp-arista.be