Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 september 2008

Vragen van lid Samsom (PvdA) aan de minister van Economische Zaken

over het verplicht vervangen van draaistroommeters


1. Bent u ervan op de hoogte dat particulieren die met ondersteuning van de SDE-regeling een zonne-energiesysteem laten installeren, door de netbeheerders worden verplicht om zowel een brutoproductiemeter te laten installeren als ook hun Ferrarismeter (draaistroommeter) te laten vervangen door een nieuwe (teruglever)meter?


2. Bent u ervan op de hoogte dat particulieren mede daardoor met maar liefst 5 instanties (energieleverancier, SenterNovem, Certiq, netbeheerder, PV-installateur) te maken krijgen bij het regelen van de SDE?


3. Zou het niet verstandiger zijn om bij particulieren voorlopig de administratie en kosten te verminderen door af te zien van een exacte vaststelling van de teruggeleverde stroom, zoals Eneco nu al doet - en door SenterNovem de contacten met Certiq te laten afhandelen? (Dat scheelt een vervanging van een meter, met bijbehorende kosten en administratie)


4. Zo ja, bent u bereid dit op korte termijn te organiseren zodat de eerste groep particulieren die zonnepanelen aanschaft hier al van kan profiteren?


5. Bent u het met ons eens dat op middellange termijn particulieren die een PV-systeem aanschaffen onmiddellijk een volwaardige slimme meter moeten krijgen aangeboden, waarbij de brutoproductiemeterstanden én teruglevering automatisch worden doorgegeven aan de netbeheerder en alle extra meterkosten en dubbele meters worden vermeden?


6. Zo ja, op welke termijn denkt u deze structurelere oplossing te kunnen realiseren?

Persvoorlichting Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid Plein 2
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
T 070 318 2694
E s.boting@tweedekamer.nl