CBS

Industriemonitor

Dinsdag 9 september 2008 15:00

Industriebeeld: beduidend minder productie

De industrie behaalde in juli 12 procent meer omzet dan in juli vorig jaar. De omzettoename valt, net als in de twee voorgaande maanden, geheel toe te schrijven aan hogere afzetprijzen. Daarnaast had juli dit jaar een werkdag meer dan in 2007. De gemiddelde dagproductie was in juli bijna 3 procent kleiner dan in juli 2007. In juni was de toename van de productie ruim 1 procent groter.

De juliresultaten van de omzet en de productie kennen in de regel meer onzekerheid dan de uitkomsten van andere maanden. Dit heeft met name te maken met verschuivende vakantiepatronen. Voor het trekken van definitieve conclusies over de omzet- en productieontwikkeling moeten de augustuscijfers worden afgewacht.

De stemming onder de ondernemers in de industrie is in augustus verbeterd. Het producentenvertrouwen kwam uit op 4,9. In juli stond de indicator op 2,4.

In het tweede kwartaal van 2008 kwam de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder uit op 2,0 procent.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Meer omzet door hogere afzetprijzen

De omzettoename in juli valt net als in juni geheel toe te schrijven aan de hogere afzetprijzen. Binnen de industrie is het beeld van de omzetontwikkeling wisselend. Dit hangt nauw samen met de omvang van de prijsstijging in de onderscheiden branches. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie boekte in juli met bijna een kwart meer de grootste omzettoename. De voedings- en genotmiddelenindustrie en de metaalindustrie behaalden ruim 7 procent meer omzet dan in dezelfde maand van 2007. De textiel, kleding- en lederindustrie daarentegen leed 13 procent omzetverlies. Het aandeel van deze bedrijfsklasse in de industrie is echter heel bescheiden.

Op de binnenlandse markt behaalde de industrie in juli 13 procent meer omzet, terwijl de omzet op de exportmarkt bijna 11 procent hoger was dan een jaar eerder. Zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markt was de toename bij de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie het grootst.

Productie fors lager

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juli bijna 3 procent lager dan een jaar eerder. De productie was daarmee aanzienlijk lager dan in de eerste zes maanden van dit jaar toen de productie nog met gemiddeld 1 procent toenam. In alle branches van de industrie werd minder geproduceerd dan in juli 2007.

Ondernemers positiever over toekomstige productie

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: de verwachte productie in de komende drie maanden, het oordeel van de ondernemers over de voorraden gereed product en het oordeel over de orderpositie.

Ondernemers in de industrie waren in augustus optimistisch over de verwachte productie, terwijl ze in juli nog pessimistisch waren. Deze omslag zorgde voor de stijging van het producentenvertrouwen. Zowel de opinie over de voorraad gereed product als het oordeel over de orderpositie verslechterde van juli op augustus licht. Beide deelindicatoren bleven wel positief.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de orderontvangsten zijn toegenomen was in augustus nagenoeg gelijk aan het aantal dat een afname zag. De index orderpositie (de orderportefeuille uitgedrukt in maanden werk) nam iets af. Met 115,3 blijft de index echter hoog.

Groei bruto toegevoegde waarde industrie neemt toe

In het tweede kwartaal van 2008 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 2,0 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2007. In het eerste kwartaal van 2008 groeide het volume van de bruto toegevoegde waarde van de Nederlandse industrie nog met 1,5 procent. Over heel 2007 kwam de groei van het volume van de bruto toegevoegde waarde in de industrie uit op 3,2 procent. De Nederlandse economie groeide in het tweede kwartaal van 2008 met 2,8 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. In het eerste kwartaal van 2008 groeide de Nederlandse economie nog met 3,3 procent. De delfstoffenwinning leverde in het tweede kwartaal van 2008 opnieuw een belangrijke bijdrage aan de economische groei. Zowel in het binnenland als in het buitenland werd veel meer aardgas afgezet. In alle andere bedrijfstakken was de groei van de productie minder dan gemiddeld in 2007. Bij de commerciële dienstverleners was de groeivertraging het sterkst, vooral bij de uitzendbureaus, de detail- en groothandel en de horeca. In de bouw was de groeivertraging minder scherp. Over heel 2007 groeide de Nederlandse economie met 3,5 procent. Terug naar standaardweergave