Gemeente Den Haag

Datum
9 september 2008

Meerjarenbegroting 2009 - 2012

Sociaal en Internationaal

Het college van burgemeester en wethouders van Den Haag wil de komende jaren bijna ¤ 260 mln. extra investeren in het sociale en internationale klimaat van de stad. Dat blijkt uit de meerjarenbegroting 2009 - 2012 die vandaag door Jetta Klijnsma, wethouder cultuur en financiën, is gepresenteerd. De begroting voor komend jaar, met een totale omvang van ruim ¤ 2,3 mld., wordt op 30 oktober van dit jaar door Haagse gemeenteraad vastgesteld.

De extra financiële middelen, structureel ¤ 9,6 mln. en incidenteel ¤ 249.1 mln., worden onder meer ingezet in de Schilderswijk, Stationsbuurt, Transvaal en Den Haag Zuidwest. Voor deze krachtwijken is ¤ 58,2 mln. beschikbaar.

Voor grote projecten op het gebied van woningbouw en verkeer is ¤ 61,3 mln. gereserveerd en in het kader van de zogenoemde sociaal-economische agenda, die bij begroting wordt gepresenteerd, is ¤ 42,2 mln. beschikbaar. Met dit laatste wil het college vooral verbeteringen realiseren op het gebied van maatschappelijke betrokkenheid, leefbaarheid, duurzaamheid, veiligheid, economie en kunst en cultuur. De meerjarenbegroting biedt financiële ruimte om de noodzakelijke vernieuwing in Den Haag Zuidwest ( o.a. Moerwijk, Erasmusveld/Leywegzone), Scheveningen en Binckhorst voort te zetten. Ook is er ruimte om de luchtkwaliteit in de stad te verbeteren bij de invoering van het Verkeerscirculatieplan en is er een extra financiële impuls voor Citymarketing en toerisme.

Om de leefbaarheid te verbeteren wordt voorgesteld het aantal ondergrondse afvalcontainers fors uit te breiden, te investeren in speeltoestellen en op grote schaal bomen te planten. Om de veiligheid in de stad vergroten wil het college in het centrum een extra brandweerkazerne bouwen. Met de bouw van een 50-meter bad wordt het beoefenen van topsport bij zwemmen mogelijk gemaakt. Om deelname aan vrijwilligerswerk te vergroten wil het college de financiële ondersteuning vergroten. Extra middelen zijn er ook voor handhaving, betere dienstverlening en tijdelijke huisvesting voor migranten. Voor de realisatie van Den Haag Culturele Hoofdstad 2018 wordt eveneens geld gereserveerd.

De samenvatting en de tekst van de volledige begroting kunt u vinden op www.denhaag.nl