GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Buitenweg wordt rapporteur nieuwe antidiscriminatiewetgeving

Brussel, 9 september 2008 - Discriminatie op grond van seksuele geaardheid, handicap, religie en leeftijd is nog steeds mogelijk bij het aanbieden van goederen en diensten in de EU. Vandaag is in een overleg van de commissie Burgerlijke Vrijheden besloten dat GroenLinks- europarlementariër Kathalijne Buitenweg namens het Europarlement de rapporteur wordt voor nieuwe wetgeving die deze discriminatie moet verbieden.

Buitenweg is enorm blij met deze uitdaging en wil als rapporteur nog deze termijn in het Europees Parlement het traject voor deze antidiscriminatiewetgeving afronden. Op de arbeidsmarkt en de werkvloer zijn alle vormen van discriminatie inmiddels volgens Europese wetgeving verboden. Maar de bestaande antidiscriminatierichtlijn geldt nog niet voor de terreinen goederen en diensten, onderwijs, sociale zekerheid en sociale voordelen.

Mensen die gediscrimineerd worden op basis van hun seksuele geaardheid, handicap, religie en leeftijd worden nog steeds niet beschermd. Bij het toewijzen van woningen, verstrekken van leningen of hypotheken, creditcards, alle vormen van verzekeringen of simpele zaken als auto-verhuur kan nog wel worden gediscrimineerd. Terwijl sekse- en rasdiscriminatie al wel via bestaande Europese wetgeving op deze gebieden verboden zijn.

Volgens Buitenweg gaat het niet alleen om de bescherming van homo´s, die de laatste jaren het meeste besproken is: "Ook discriminatie op basis van leeftijd, religie en handicap heeft aandacht nodig, want die vormen komen vaker voor dan je denkt in de EU. Denk bijvoorbeeld aan vijftig plussers die geen hypotheek of lening meer kunnen krijgen, omdat de verzekeringsmaatschappij bang is dat ´ouderen´ het bedrag niet terug kunnen betalen. Of aan mensen met een handicap die geen goede ziektekostenverzekering kunnen krijgen. Dit moet niet meer kunnen in Europa en daar wil ik via nieuwe wetgeving een einde aan maken".

In juli presenteerde de Europese Commissie de voorstellen voor nieuwe gelijke behandelingswetgeving. Dat was een enorme stap voorwaarts, want in eerste instantie wilde de Europese Commissie alleen een richtlijn die bescherming biedt aan mensen met een handicap. Door druk van een meerderheid in het Europees Parlement onder aanvoering van Kathalijne Buitenweg is het voorstel naast handicap, nu ook gericht op seksuele geaardheid, religie en leeftijd.

In de voorstellen van de Europese Commissie, die de basis zijn voor het rapport van Buitenweg straks, staan nog een aantal zaken waar GroenLinks bezorgd over is. Zo wil Buitenweg de uitzondering voor bijzonder onderwijs schrappen: "Deze uitzondering zou scholen het recht kunnen geven om homo´s toch te discrimineren. Bijvoorbeeld door homoseksuele scholieren lessen te ontzeggen. Een dergelijke uitzondering vind ik onaanvaardbaar".

Buitenweg was in 2000 rapporteur voor de wetgeving die gelijke behandeling ongeacht ras of etnische afkomst moet garanderen. In 2007 was zij rapporteur over de impact van dit discriminatieverbod.

Naar verwachting wordt het rapport over de nieuwe antidiscriminatiewetgeving aan het begin van 2009 in het Europees Parlement in stemming gebracht.


-----------------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa