GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

GroenLinks krijgt steun voor plannen schone en eerlijke landbouw

Brussel, 9 september 2008 - De milieucommissie van het Europarlement stemde vandaag over het landbouwrapport van GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Ze kreeg een meerderheid van de milieucommissie achter de belangrijkste voorstellen uit haar rapport.

Zo heeft de milieucommissie ingestemd met de voorstellen om directe inkomenssteun aan boeren tegen 2020 af te schaffen, de prestaties op het gebied van milieu en dierenwelzijn in de landbouw fors te verbeteren en exportsubsidies af te schaffen.

Buitenweg is erg blij met de uitslag: "De boodschap is duidelijk. We moeten inzetten op een schone, toekomstgerichte landbouw. Boeren moeten niet langer beloond worden voor wat ze in het verleden produceerden, maar voor hun prestaties op het gebied van milieu, voedselveiligheid en dierenwelzijn".

De milieuexperts in het Europarlement roepen de Europese Commissie nu op met voorstellen te komen om de uitstoot van broeikasgassen in de landbouwsector in 2020 met minimaal 30% terug te dringen. Een meerderheid sprak zich daarnaast uit voor een ambitieuze lange termijndoelstelling, zonder daarbij een percentage te benoemen.

Buitenweg: "Graag had ik gezien dat we ons ook voor de lange termijn op een concrete reductiedoelstelling hadden vastgelegd. Dat is helaas niet gelukt, maar ik ben blij met de doelstelling voor 2020. Die is hard nodig want alleen al de veehouderij is verantwoordelijk voor bijna een vijfde van de klimaatverandering".

Ook het voorstel van Buitenweg om exportsubsidies op vee in 2009 te beëindigen en alle andere exportsubsidies uiterlijk in 2013, kon op een meerderheid rekenen. "Nu de Doha-ronde deze zomer is vastgelopen, moeten we duidelijk blijven maken dat alle exportsubsidies uiterlijk in 2013 worden afgeschaft, liefst eerder. Deze subsidies dragen bij aan het dumpen van landbouwoverschotten op de markten van ontwikkelingslanden, met alle gevolgen van dien", zegt Buitenweg.

Ten slotte kreeg Buitenweg steun voor haar plan om dierenwelzijn in de veehouderijsector fors te verbeteren. Het voorstel om een einde te maken aan publieke steun voor de promotie van vleesconsumptie haalde het helaas niet. Overmatige vleesconsumptie draagt sterk bij aan klimaatverandering, watertekorten en het wereldvoedselprobleem. Dat moet de Europese Unie volgens GroenLinks niet stimuleren.

Het rapport van Buitenweg is een advies aan de landbouwcommissie en wordt in oktober in stemming gebracht.


-----------------------

Anita de Horde
Persvoorlichter Kathalijne Buitenweg & Joost Lagendijk

GroenLinks in het Europees Parlement
Bureau 8G 305
Wiertzstraat
B- 1047 Brussel
Tel: 0032 - 228 414 71
Mobile: 0031 - 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.europa.eu
www.groenlinks.nl/europa