Ingezonden persbericht


()

PERSBERICHT

Voorburg, 9 september 2008

Besturenraad: 'Boerkaverbod' voor scholen is overbodige regelgeving

De Besturenraad, de organisatie van het christelijk onderwijs, vindt een wettelijk verbod op gelaatsbedekkende kleding in het onderwijs onnodig en principieel onjuist. De bewindslieden van OCW stelden zo'n verbod maandag in het vooruitzicht. De Besturenraad vindt dat scholen heel goed zelf kunnen beslissen of ze gelaatsbedekkende kleding willen verbieden. Zij kunnen uit het oogpunt van communicatie en identificeerbaarheid eisen stellen aan de kleding van leerlingen en medewerkers. Een wettelijk verbod hebben zij daarvoor niet nodig.

De Besturenraad deelt de opvatting van de bewindslieden dat gelaatsbedekkende kleding om pedagogisch-didactische redenen onwenselijk is. De scholen die worden geconfronteerd met de zeer kleine groep leerlingen, medewerkers en ouders die kiezen voor gelaatsbedekkende kleding, moeten echter de vrijheid hebben om daar op eigen wijze mee om te gaan.

De Besturenraad vindt het verder onwenselijk om het verbod ook voor ouders te laten gelden. Het is voor scholen van groot belang de communicatie met ouders die zich door gelaatsbedekkende kleding mogelijk isoleren, in stand te houden. Een wettelijk verbod brengt het risico met zich mee dat deze ouders zich helemaal niet meer op school laten zien.

De Besturenraad vindt het bovendien principieel onjuist dat de overheid kledingvoorschriften aan het onderwijs oplegt. Het is te vrezen dat een verbod op gelaatsbedekkende kleding de deur openzet naar toekomstige andere kledingvoorschriften van de kant van de overheid.

De Besturenraad

De Besturenraad is het centrum voor bijzonder en christelijk onderwijs en partner voor bezieling, verdieping en verbetering van de professionele en maatschappelijke rol van onderwijsinstellingen.

De Besturenraad vertegenwoordigt scholen bij overheden en instellingen, en verleent diensten rondom de thema's onderwijs & identiteit, financiën, personeel & organisatie, huisvesting, communicatie & kwaliteit en maatschappelijk draagvlak. Bij de Besturenraad zijn 650 besturen aangesloten, met zo'n 2.250 scholen en ruim 800.000 leerlingen, deelnemers en studenten, in de sectoren primair en voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie, en hoger beroeps- en wetenschappelijk onderwijs.



Ingezonden persbericht