GroenLinks

GroenLinks aangenaam verrast over ontslagakkoord

9 september 2008

Het ontslagakkoord dat minister Donner, de FNV en VNO-NCW hebben gesloten, heeft GroenLinks aangenaam verrast. Het valt de sociale partners te prijzen dat de strijdbijl over het O-woord is begraven en er dit najaar rust zal zijn in de polder. Wel is het van belang dat in de uitwerking van het akkoord, tijdens het Najaarsoverleg, werk wordt gemaakt van de andere belangrijke kwesties op de arbeidsmarkt: Werkgevers moeten ervoor tekenen dat zij de honderdduizenden mensen die nu langs de kant staan, aan een betaalde baan gaan helpen. Ook wil Ineke van Gent dat er afspraken komen over scholing van werknemers, flexibele werktijden en betere mogelijkheden voor het combineren van van arbeid en zorg.

Minister Donner is nog niet klaar
Het ontslagakkoord betekent niet dat minister Donner de komende twee jaar op zijn lauweren kan gaan rusten. Integendeel: nu werkgevers een besparing gaan realiseren op de ontslagkosten, mag van hen worden ge-eist dat zij zich gaan inspannen voor de moeilijke groepen. Langdurig werklozen, ouderen, vrouwen en gedeeltelijk arbeidsgehandicapten staan te springen om een plek op de arbeidsmarkt. Minister Donner mag niet rusten voordat werkgevers zich hebben verbonden aan concrete streefcijfers voor deze doelgroepen.

Geen gouden handdrukken meer
Met het akkoord wordt de ontslagvergoeding gemaximeerd op 75.000 euro. GroenLinks strijdt al jaren voor de inperking van de gouden handdrukken voor veelverdieners. Het is goed dat nu ook VNO-NCW paal en perk wil stellen aan deze ontslagvergoedingen. Het is dan ook te hopen dat, met het nu gesloten akkoord, de goudgerande regelingen voor topbestuurders volledig tot het verleden behoren. Ineke van Gent zal minister Donner op dit punt om kritsisch blijven volgen.

Ineke van Gent