Gemeente Maastricht

Gemeente Maastricht bespreekt nieuwe plannen Hoeves Castermans

Het college van burgemeester en wethouders presenteert op dinsdag 9 september de nieuwe plannen voor de hoeve Castermans in Wolder aan de raadscommissie Stadsontwikkeling.

Zowel de inwoners van Wolder als de Welstands-/Monumentencommissie reageren positief op de aangepaste plannen. "Ik ben zeer gelukkig met de plannen die nu voorliggen": aldus wethouder Luc Winants. "We hebben nu een prachtig vertrekpunt voor de verdere planontwikkeling voor de hoeves Castermans. En onze plannen worden gedragen door de inwoners van Wolder. Daarmee ontstaat een prima woonvoorziening die past in Wolder".

De plannen die nu voorliggen, uitgewerkt door het architectenbureau HVN Architecten uit Hoensbroek in opdracht van woningcorporatie Servatius, zien er als volgt uit.

Castermans I

De huidige bebouwing op de hoek Pletzersstraat/Winterslag blijft behouden. De rest van de huidige bebouwing, waaronder de hoge schuur, wordt gesloopt. Aan de zijde van Winterslag wordt het talud en de walnotenboom behouden. In de nieuwbouw komen 27 huur- en koopwoningen. De huur- en koopprijzen zijn nog niet bekend, maar de huurwoningen zijn gericht op het middensegment van de woningmarkt.

Onder de nieuwbouw komt een parkeergarage met 42 parkeerplaatsen. De in- en uitgang van de garage ligt aan de Medoclaan.

De nieuwbouw krijgt een hoogte van drie bouwlagen met daar bovenop een kap. Op de plek van de hoge schuur krijgt de nieuwbouw vier bouwlagen met een kap. Voor het deel van het terrein dat niet bebouwd wordt, wordt een groeninrichtingsplan gemaakt.

Castermans II

De voormalige boerderij aan de Heukelommerweg nummer 1 en de mergelmuur blijven bestaan. De rest van de bebouwing op het terrein wordt wel gesloopt. Op het terrein worden in totaal 17 woningen gerealiseerd. In dit plan is sociale huur (tot maximaal ¤ 500,00; deze zijn voor iedereen met huurtoeslag bereikbaar) voorzien. Onder de nieuwbouw komt een parkeergarage met tien parkeerplaatsen. De in- en uitgang ligt aan de Pletzersstraat. De hoogte van de nieuwbouw zit op 2 en 3 bouwlagen met kap.

Voor zowel Castermans I als II geldt dat de terreinen voor iedereen toegankelijk zijn. En om de doorstroming in de woningmarkt in Wolder te bevorderen, krijgen bestaande inwoners van Wolder voorrang als huurder of koper.

Vervolgprocedure

Na een positief standpunt raadscommissie Stadsontwikkeling gaat Servatius plannen verder uitwerken voor advisering van de WM-commissie. Servatius pleegt bodemonderzoek, akoestisch onderzoek, archeologisch onderzoek, ter voorbereiding van het bestemmingsplan.

Naar verwachting stelt de gemeenteraad het nieuwe bestemmingsplan vast in het 2e kwartaal van 2009. Parallel aan dit bestemmingsplantraject start ook het bouwvergunningtraject. Servatius wil na bouwvakvakantie van 2009 starten met de bouw.

Voorgeschiedenis

Op 23 augustus 2004 geeft het college van B en W randvoorwaarden af voor Castermans I. Hierbij gaat het college (op hoofdlijnen) uit van behoud van de karakteristieke delen, waaronder de hoekbebouwing, de bebouwing binnengebied, de hoge schuur en de oude kelder. De rest van de bebouwing kan gesloopt worden.

Op verzoek van de raadscommissie Stadsontwikkeling presenteert het college het oude plan aan de inwoners van Wolder en legt de plannen voor advies voor aan de Welstands-/Monumentencommissie. Zowel de bewoners als de WM-commissie zijn zeer kritisch en Servatius dient, na overleg met de gemeente, gewijzigde plannen in.

Deze nieuwe plannen legt het college eveneens voor aan de bewoners van Wolder (i.k.v. de inspraak) en de WM-commissie. De WM- commissie adviseert positief op de nieuwe plannen, met uitzondering van de garage-inrit. Vanuit de inwoners van Wolder ontvangt de gemeente twaalf reacties. Het college van B & W besluit in haar vergadering van 26 augustus jl. dat de gepresenteerde plannen uitgangspunt zijn voor verdere planontwikkeling c.q. dat deze gelden als randvoorwaarden. Het standpunt van het college bespreekt de raadscommissie Stadsontwikkeling op dinsdag 9 september 2008.