Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ontvangstname rapport herstructurering bedrijventerreinen

09-09-2008

Toespraak van minister Cramer bij de ontvangst van het rapport 'Kansen voor Kwaliteit: een ontwikkelingsstrategie. Dit rapport van de taskforce (Her)structurering bedrijventerreinen schetst oplossingen voor de stagnerende herontwikkeling van bedrijventerreinen. Voorzitter van de taskforce Peter Noordanus overhandigde dinsdag 9 september het resultaat.

Ik dank de Taskforce, haar voorzitter Peter Noordanus en de leden, voor het geleverde werk. Goed en kansrijk rapport, een markeerpunt. In korte tijd een prima resultaat neergezet.

Het is geen abstract, maar een lekker concreet verhaal geworden. We kunnen nu echt meters gaan maken. Het kabinet had al vanaf haar aantreden veel aandacht voor dit onderwerp. We zagen in dat je niet steeds maar nieuwe bedrijventerreinen kon blijven aanleggen. Dat was niet goed voor de steden, en ook niet voor het ommeland.

Het is geen gemakkelijk oplosbaar probleem. Gelukkig komen de leden van de taskforce uit de praktijk. Ze weten waar ze het over hebben. Een aantal voorstellen nemen we zeker mee. Daarover komen we zo te spreken. De financiering is een verhaal apart.

Uw ambities zijn groot. Herstructurering 16.000 ha bedrijventerrenen tot 2020 vergt een andere rol van de verschillende overheden en van het bedrijfsleven. Ik proef gelukkig ook werkelijk de wil tot verandering bij provincies en gemeenten. De vraag aan hen is hier nu ook echt op fors op in te zetten. Het mag niet meer zo zijn dat elke gemeente telkens een eigen bedrijventerrein aanlegt. Ik ben blij dat de taskforce dit ook vindt. Het komt aan op regionale samenwerking. Gemeenten moeten meer samenwerken om hun gebied te ontwikkelen.

Twee suggesties van de taskforce gaan we sowieso oppakken:
* de afspraken per provincie maken over de wijze van behoefteraming en planning van bedrijventerreinen

* het opnemen van de SER-ladder in een algemene maatregel van bestuur, op basis van de nieuwe Wro

De SER-ladder stelt: kijk eerst kritisch naar de bestaande capaciteit op bedrijventerreinen. Zoek dan naar ruimtewinst door herstructurering van verouderde terreinen. Pas eventueel daarna pas nieuwe bedrijventerreinen.

Ook veelbelovend: het voorstel om een deel van het geld te halen uit verevening tussen nieuwe en oude terreinen. Dat is als het ware de subsidiering van opknappen van oude terreinen bekostigen uit opbrengsten van nieuwe. Ik zal kijken wat we hiermee kunnen. Ik ben vast erg enthousiast.

De bottom line van het rapport is in ieder geval: het ligt niet aan de wetten en regels! Het huidig instrumentarium - nieuwe Wro en Grondexploitatiewet - zijn voldoende om de nieuwe rollen provincies en gemeenten vorm te geven. Ik noem bijvoorbeeld de moderniseringsbepaling (de onteigening makkelijker in stadsvernieuwingssituaties).

Naar de hoogte en dekking van de financiële opgave gaan we nog eens zorgvuldig kijken. Net als naar de vorm waarin dat kan worden gegoten. Maar we doen natuurlijk al veel. Alleen al het Rijk investeert honderden miljoenen euro tot 2020. Maar voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Beheer van nieuwe bedrijventerreinen moet in de toekomst minder vrijblijvend zijn.

Ik kijk ernaar uit om met provincies, gemeenten en marktpartijen verder te werken aan een Mooier Nederland!