Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen onderstreept belang persvrijheid voor mensenrechten

09 sep 2008 | Een vrije pers is essentieel voor een gezonde democratie en voor de bevordering van mensenrechten. Dit zei minister Verhagen van Buitenlandse Zaken vanavond op de slotbijeenkomst van de conferentie met journalisten en beleidsmakers uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Azië en Nederland in Den Haag.

In zijn toespraak benadrukte minister Verhagen dat vrijheid van meningsuiting een belangrijke aanjager is van andere mensenrechten, zoals rechtsgelijkheid en vrijheid van religie en overtuiging.

De afgelopen jaren is er wereldwijd sprake van een verslechtering van de persvrijheid, zo stelde Verhagen vast. Vrijwel overal moeten journalisten hun werk doen in een steeds vijandiger omgeving. Dat vindt hij een zorgelijke ontwikkeling: `Afbraak van de persvrijheid is vaak een voorteken dat ook andere vrijheden snel onder druk zullen komen te staan'.

Tegelijk constateerde hij dat in landen waar het 't slechtst is gesteld met de persvrijheid, in het Midden-Oosten en Noord-Afrika, steeds meer journalisten het aandurven de strijd aan te gaan en hun grenzen te verkennen. `Voor u is journalistiek niet alleen maar een carrière - het is een opdracht, de opdracht te werken aan een vrijere wereld," zei hij tot de journalisten in de zaal.

De conferentie "Better Journalism, More Press Freedom" werd georganiseerd door de Nederlandse organisatie Free Voice, die onafhankelijke mediaorganisaties steunt in onder meer het Midden-Oosten.

Verhagen, die jarenlang lid was van de raad van toezicht van Free Voice, prijst de organisatie in haar streven het rechtsbewustzijn van journalisten op hun vakgebied te vergroten. `In Arabische en Aziatische samenlevingen spelen de media een onmisbare rol in het debat over de hervormingen die daar noodzakelijk zijn. Dit een goede manier om de krachten in deze landen te steunen die opkomen voor democratie en respect voor de rechten van de mens.'
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Lees de toespraak van minister Verhagen
* De website van Free Voice Externe link