NEN


NTA landelijke verwijsindex risicojongeren herzien

dinsdag 9 september 2008, 10:08

Onlangs is de Nederlandse Technische Afspraak (NTA) 8023 'Medische informatie - Landelijke verwijsindex risicojongeren - Systematiek voor gegevensuitwisseling' herzien.

NTA 8023 beschrijft de communicatie tussen het koppelvlak van de landelijke verwijsindex en de aansluitende externe systemen van deelnemende instanties en hulpverleners. De verwijsindex is een ICT-toepassing waarin risicosignalen van professionals over risicojongeren worden samengebracht. NTA 8023 is door het Nederlands Normalisatie-instituut (NEN) in samenwerking met ICTU ontwikkeld.

NTA 8023
ICTU is enthousiast over NTA 8023, waarin de systematiek voor gegevensuitwisseling op een heldere en eenduidige manier is vastgelegd. Ook het officiële karakter van het document blijkt van voordeel te zijn bij de communicatie tussen ICTU, gemeenten en leveranciers die software leveren die aansluit op de Verwijsindex.

Waarom herzien
Het afgelopen jaar hebben ICTU en gebruikers ervaring opgedaan met NTA 8023 en zijn er nieuwe ideeën ontstaan over de functionaliteit van de verwijsindex. Daarom is besloten de NTA op een aantal punten te herzien. In april 2008 is NEN samen met ICTU een traject gestart. De doorlooptijd van het traject is tot een absoluut minimum beperkt. De eerste en direct ook laatste bijeenkomst met belanghebbende partijen heeft in juni plaatsgevonden. Door de goede samenwerking met ICTU is NEN erin geslaagd om begin juli de NTA 8023:2008 te publiceren.

Wat is gewijzigd
Ten opzichte van NTA 8023 uit 2007 bevat het document aanzienlijk minder pagina's, omdat er tekst verwijderd is over WebFrontend functies. Deze tekst bleek niet relevant voor gebruikers van de NTA. Daarnaast zijn alle berichten geoptimaliseerd en efficiënter geworden. Tenslotte is extra informatie toegevoegd over het proces van melden en signaleren.

Meer informatie
Meer informatie over de verwijsindex kunt u lezen op www.verwijsindex.nl.
Voor meer informatie over NTA 8023 kunt u contact opnemen met ir. Mirjam der Gugten, consultant NEN-gezondheidszorg, telefoon (015) 2690 403 of via e-mail: gezondheidszorg@nen.nl.