PvdA Rotterdam


Succes met bestrijding Dark Numbers

Di 9 Sep 2008
Succes met bestrijding Dark Numbers

Het aantal Dark Numbers, jongeren die geen school, werk of uitkering hebben, is enorm gedaald. In de tijd dat de aanpak startte waren er nog 6000 Dark Numbers, nu zijn dat er nog maar 1500. Dit werd bekend gemaakt door de wethouder bij de afhandeling van de Motie Dark Numbers van PvdA-fractielid Zeki Baran.
Zeki Baran zet zich inmiddels al een paar jaar in om de het aantal Dark Numbers naar beneden te krijgen. Dit resulteerde onder andere in het idee om de aanpak van de 4 As (aanbellen, aankijken, aanspreken en activeren) toe te passen op de Dark Numbers. Met deze aanpak is het de bedoeling dat bij het aanpakken van Dark Numbers de jongeren zelf veel meer opgezocht worden. De moties en vragen over Dark Numbers door Zeki Baran waren juist daar op gericht.
Volgens Zeki Baran heeft iedere jongere recht op een goede toekomst. Wij moeten jongeren perspectief bieden, jongeren pakken dan zeker weten hun kansen. Alleen bij sommige jongeren moet je meer moeite doen om tot ze door te dringen. De moeilijke gevallen moeten daarom ook stevig én activerend worden aangesproken, aldus Zeki Baran. Een belangrijk onderdeel van het perspectief bieden aan jongeren, is de voorlichting over werk en opleidingen. Zo heerst er nog steeds de misvatting onder veel (allochtone) jongeren en familieleden, dat in de haven alleen maar fysiek zwaar werk gedaan wordt. Wij moeten daarom meer tijd steken in het voorlichten van onze jongeren en hun ouders. Dit biedt een oplossing voor twee problemen. Aan de ene kant hebben de jongeren een veel concreter uitzicht op een goede toekomst, wat zorgt voor meer toewijding aan opleiding en of werk. Aan de andere kant, kunnen de vacatures onder de aandacht worden gebracht die het bedrijfsleven moeilijk ingevuld krijgt.