Datum: 20080909 Titel: Nieuw deel alcoholslotnorm Arnold zegt: NEN, index Titelbalk gaf: Nieuw deel alcoholslotnorm

NEN


Nieuw deel alcoholslotnorm

maandag 8 september 2008, 11:05

Het is voor veelplegers steeds moeilijker met een slok op achter het stuur te kruipen, dankzij de invoer van alcoholsloten in motorvoertuigen.

In de serie normen voor deze alcoholsloten is deel 3 'Leidraad voor beleidsvormers, inkopers en gebruikers' nu voor commentaar gepubliceerd. De commentaarperiode loopt tot 1 december 2008.

De alcoholtester wordt ingebouwd in een motorvoertuig en fungeert als startblokkering. De bestuurder kan de blokkering van het startmechanisme alleen opheffen door met goed gevolg een ademtest af te leggen.

Interface
Deze Europese norm is onderdeel van een serie van vier normen voor alcoholsloten. De norm beschrijft de interface tussen een alcoholslot dat naderhand wordt ingebouwd en het motorvoertuig. In de norm worden tot in detail de typen connectoren beschreven, evenals de toewijzing van de connectorpennen.
NEN-50436-3 is een handleiding voor de keuze, de installatie, het gebruik en het onderhoud van alcoholsloten en van toepassing op alcoholsloten in het kader van cursussen om rijden onder invloed tegen te gaan, evenals op alcoholsloten die preventief algemeen worden ingezet. De norm is voornamelijk bestemd voor producenten van alcoholsloten en motorvoertuigen.

300 doden
In Canada, de Verenigde Staten en Australië worden alcoholsloten al jarenlang ingebouwd in de auto's van bestuurders die veroordeeld zijn voor het rijden onder invloed. Het gaat dan vooral om de zwaardere overtreders. In Zweden worden alcoholsloten op grote schaal ingebouwd in autobussen en vrachtwagens. Onderzoek heeft aangetoond dat gebruikers van een alcoholslot 60-65% minder vaak opnieuw op rijden onder invloed worden betrapt dan bestuurders van wie het rijbewijs is afgenomen. In de EU staat sinds 2004 het alcoholslot hoog op de agenda. Naar schatting vallen in het Nederlandse verkeer jaarlijks circa 300 doden als gevolg van alcoholgebruik. In het voorjaar van 2008 zijn in Nederland de eerste proeven met de alcoholsloten gedaan. De resultaten hiervan worden dit najaar bekendgemaakt.

Tot nu toe verschenen in de serie Alcoholsloten - Beproevingsmethoden en prestatie-eisen zijn:

* NEN-EN 50436-1:2005 (en) Deel 1: Apparaten voor gebruik in rehabilitatieprogramma's voor overtreders van de alcoholverkeerswet

* NEN-EN 50436-2:2008 (en) Deel 2: Apparaten voor algemeen preventief gebruik

* NEN-EN 50436-3:2008 Ontw. (en) Deel 3:Richtlijn voor beleidsvormers, inkopers en gebruikers

* NEN-EN 50436-4:2007 Ontw. (en) Deel 4: Verbindingen voor de elektrische verbinding tussen het alcoholslot en het voertuig