Ministerie van Defensie

09-09-2008 20:11

GESNEUVELDE SOLDAAT TERUG IN NEDERLAND

De zondag gesneuvelde soldaat der eerste klasse Jos ten Brinke is dinsdagavond teruggekeerd op Vliegbasis Eindhoven. Na een korte ceremonie is zijn lichaam overgedragen aan de nabestaanden.

Eerder op de dag namen in Afghanistan collega's van verschillende nationaliteiten met een erehaag afscheid van Ten Brinke. Twee Apaches vlogen een fly-by voor de omgekomen militair. Op Eindhoven vormden ruim honderd militairen van de 13de Gemechaniseerde Brigade uit Oischot een erehaag bij aankomst. Onder die militairen waren zes collega's van zijn eenheid uit Uruzgan. Zij zijn samen met Jos teruggevlogen uit Afghanistan. Na de uitvaart zullen zij terugkeren naar het gebied.

Bij de aankomst van het vliegtuig in Eindhoven was de familie van de omgekomen soldaat aanwezig, evenals Commandant der Strijdkrachten generaal Peter van Uhm, plaatsvervangend Commandant der Landstrijdkrachten Marcel van den Broek en kolonel Harold Jacobs, plaatsvervangend Commandant van de 13de Gemechaniseerde Brigade.

De 21-jarige soldaat kwam zondag bij een aanslag om het leven. Vijf van zijn collegaâs werden gewond. Vier van hen zijn eerder op de dag vanuit Afghanistan naar Nederland gevlogen voor verdere medische behandeling. Eén van hen is zwaar gewond, zijn situatie is ongewijzigd kritiek maar stabiel. De vijfde gewonde is herstellende en blijft in Afghanistan bij zijn eenheid.

Jos ten Brinke en een van de gewonde militairen zijn afkomstig van 41 Pantsergeniebataljon uit Oirschot, de overige vier gewonden dienen bij 45 Pantserinfanteriebataljon Regiment Infanterie Oranje Gelderland uit Ermelo.

Militairen tekenen het condoleanceregister op Kamp Holland, Tarin Kowt
- Foto: Richard Frigge/AVDD

Militairen van de Task Force Uruzgan namen eerder vandaag tijdens een zogenoemde ramp ceremony op Kamp Holland afscheid van hun omgekomen collega. Na een herdenkingsdienst werd de kist met het lichaam op een open viertonner door een erehaag van militairen naar de air strip gereden. Bijna duizend mannen en vrouwen van verschillende nationaliteiten brachten op deze wijze een laatste eregroet aan Jos ten Brinke. Twee Apache-gevechtshelikopters verzorgden een fly-by. Acht naaste collegaâs droegen de met de Nederlandse vlag bedekte kist in het gereedstaande vliegtuig.

Bij de aanslag afgelopen zondag raakten ook vijf militairen gewond, van wie één ernstig. Zijn situatie is ongewijzigd kritiek maar stabiel. Vier van de gewonden zijn afgelopen nacht voor verdere medische behandeling teruggekeerd in Nederland. De vijfde militair is herstellende en blijft bij zijn eenheid in Afghanistan.

Gerelateerde links:
Een dode en vijf gewonden bij aanslag in Uruzgan Gewonden aangekomen in Nederland