Henk Pander, aanwinst voor het Rijksmuseum | straks op Open Art Fair


Nu te zien in Galerie De Rietlanden Exposities in Amsterdam

AMSTERDAM, 20080702 -- Panders `Abandoned bus, Kimerly, Oregon' uit 2006 is momenteel te zien in Maastricht in het Bonnefantenmuseum in de expositie `Kunst op papier', een expositie ter gelegenheid van het afscheid van de directeur van het Rijksmuseum, Ronald de Leeuw. Dit werk van Pander is een van de 350 werken van bijna evenzoveel kunstenaars die zijn geselecteerd uit de ongeveer 15.000 aanwinsten van het Rijksprentenkabinet in de afgelopen 12 jaar.

[Abandoned bus] `Abandoned bus' hangt daar op een prominente plaats, met naast zich werken van Wendelien Schönfeld, Jozef van Ruyssevelt, Bruno van Dijck en Toine Moerbeek. `Ongeëvenaard begaafd in de omgang met waterverf en zijn visie op het onderwerp', aldus hoofdconservator Ger Luijten van het Rijksprentenkabinet over Henk Pander.

Henk Pander, geboren in 1937 in Haarlem, heeft naam gemaakt in Amerika. Na de Rijksakademie vertrok Henk Pander op 27-jarige leeftijd naar Portland, Oregon, en ontwikkelde zich daar verder tot een van de bekendste kunstenaars in de Pacific Northwest. Tot op de dag van vandaag leidt hij daar nog steeds een zeer actief bestaan als kunstschilder met een expositieprogramma dat zich uitstrekt tot 2011. Zijn werk is er breed vertegenwoordigd in verschillende musea, waaronder het Portland Art Museum en het Frye Art Museum in Seattle. `The Oregonian' sprak van "one of our most treasured artists".

In 2007 is Henk Pander ontdekt door het Rijksprentenkabinet van het Rijksmuseum te Amsterdam. Die ontdekking resulteerde in de recente aankoop van een grote hoeveelheid werk en een expositie van zijn Amerikaanse Landschappen in het Museum Henriëtte Polak in Zutphen, in de zomer van 2007, en een verkoopexpositie in Galerie De Rietlanden Exposities in Amsterdam. De verkoopexpositie in Galerie De Rietlanden Exposities is nog te bezoeken tot en met 20 juli 2008. In september zal de galerie Pander presenteren op de Open Art Fair in Utrecht, van 9 t/m 14/9/08. Zie ook www.derietlandenexposities.nl.

Panders schilderijen getuigen van een groot engagement met het onderwerp en de actualiteit.
Henk Pander schildert Amerikaanse landschappen en de sporen van menselijke aanwezigheid daarin. Daarnaast is hij een gerenommeerd portretschilder en schildert hij maatschappelijke thema's. Zijn benadering is uniek. Hij tilt het drama uit boven het alledaagse en geeft het onderwerp een tijdloze schoonheid mee. Zijn werk doet in zijn grootsheid Amerikaans aan, en is tegelijk doortrokken van een oer-hollands meesterschap dat wortelt in de figuratieve traditie van de 17de eeuw.

In galerie De Rietlanden Exposities ziet u naast pentekeningen vooral Panders grote watercolors, 100 x 150, op dik papier rechtstreeks uit de papierfabriek; indrukwekkend door hun grootte, indrukwekkend door Panders verbeelding van het onderwerp: of het nu zijn Amerikaanse landschappen zijn of de hulpverlening door firefighters, de turbine in een onttakelde fabriek of een tableau vivant, een koelcel met zalm of de haven van Portland, het zijn stuk voor stuk werken die je bijblijven.


Het geslacht van de Panders heeft al vele grote kunstenaars voortgebracht. Beeldhouwer Pier Pander (1864-1919) is een neef van Henk Panders grootvader, en kunstschilder Pieter Pander (1962, Garijp), is een volle neef van hem. Ook Henks vader Jaap Pander was een begenadigd aquarellist en portretschilder.