Gemeente Overbetuwe


Veiligheid voorop in overeenkomst voor tbs-kliniek
---

Het College van Burgemeester en Wethouders is akkoord gegaan met de overeenkomst tussen de gemeente en de stichtingen OG Heldring en de Rooyse Wissel. Het College heeft die âOvereenkomst tussen gemeente Overbetuwe en Stichting OGH - DRWâ laten opstellen om alle betrokkenen in Zetten en omgeving voldoende zekerheid te bieden over veiligheid en leefbaarheid, als daar de geplande tbs-kliniek komt.

Vorig jaar kregen stichtingen OG Heldring en De Rooyse Wissel groen licht van het Ministerie van Justitie om zestig jongeren met een pij en zestig jongeren met een tbs-maatregel te behandelen, in een nog te bouwen Forensisch Psychiatrisch Centrum. Inwoners en andere belanghebbenden hebben daar in het afgelopen jaar hun zorgen over geuit. Om daaraan tegemoet te komen hebben stichtingen en gemeente een overeenkomst opgesteld, uniek in zijn soort: niet eerder zijn afspraken die de omgeving aangaan op deze manier vastgelegd.

Met het besluit van B. en W. ligt de overeenkomst nog niet definitief vast. Betrokkenen krijgen de gelegenheid hun reacties te geven tijdens een bijeenkomst in de Wanmolen in Zetten, woensdag 3 september. De opmerkingen die daar gemaakt worden kan de gemeenteraad meewegen in zijn bespreking van de overeenkomst. Eerst komt die aan de orde in de commissie GFZ van 9 september. In zijn vergadering van 30 september kan de raad aangeven al dan niet âwensen en bedenkingenâ te hebben ten aanzien van de overeenkomst. Mocht de raad die hebben, dan komt de overeenkomst nog een keer terug in het College. Zo niet, dan kan het College de overeenkomst ondertekenen.

Harde afspraken

De overeenkomst omschrijft verschillende punten: de reikwijdte van de overeenkomst, de aard en omvang van de kliniek, het in gebruik nemen ervan, de verlofregeling, de rol van de politie, actualisatie en wat te doen bij geschillen. Hieronder de hoofdlijnen van de overeenkomst. De Overeenkomst is hier helemaal te lezen.

De overeenkomst is een âhardeâ overeenkomst, waar gemeente en stichting aan gehouden zijn. Hij geldt ook voor de rechtsopvolgers. Om te benadrukken dat het partijen ernst is, is er ook een sanctie in opgenomen: 5.000 euro boete per dag, als een der partijen tekortschiet in het nakomen van zijn verplichtingen.

Geen resocialisatiewoningen

Al eerder hebben OG Heldring en Rooyse Wissel aangegeven geen resocialisatiewoningen te vestigen in Overbetuwe. Dat staat nu zwart op wit. Ook komt er na de nog te bouwen kliniek geen nieuwe kliniek, ook niet op de gronden aan de overkant van de Linge.

Verlof

OGH â DRW zal de burgemeester en de politie onmiddellijk informeren als een patiënt ontsnapt uit de kliniek (ontsnapping) of als het verlof van een patiënt van de kliniek niet volgens de procedures verloopt (onttrekking). Ook de op te richten Regioraad wordt over een ontsnapping geïnformeerd en over een onttrekking, als de media er ruchtbaarheid aan gaan geven.
In de overeenkomst staat ook dat de burgemeester de veiligheidssituatie met betrekking tot de kliniek in haar regulier overleg met de politie zal bespreken. Als het nodig is, dringt de burgemeester er op aan extra materieel of mankracht in te zetten.

Regioraad

De stichtingen richten een Regioraad op, die minimaal elk half jaar de gang van zaken evalueert. In de Regioraad zitten vertegenwoordigers van de Stichting, het College van B. en W., de dorpsraad Zetten en de politie.

Om de drie jaar wordt de overeenkomst tegen het licht gehouden en, als dat gewenst wordt, geactualiseerd. Daarbij wordt het advies van de Regioraad ingewonnen. Na het ingewonnen standpunt wordt de overeenkomst weer voor drie jaar aangegaan.
Voor het beslechten van geschillen in verband met de Overeenkomst wordt een arbitragecommissie in het leven geroepen. Die commissie bestaat uit drie arbiters: de partijen wijzen er elk een aan, die vervolgens samen de voorzitter van de commissie aanwijzen.

Extern opgesteld

De vraag om een overeenkomst ontstond tijdens de informatiebijeenkomsten van OG Heldring in oktober vorig jaar. Inwoners wilden toezeggingen van de directies van OG Heldring en Rooyse Wissel graag zwart op wit vastgelegd zien. Burgemeester en wethouders hebben het tot stand brengen van zoân overeenkomst toen op zich genomen, omdat deze goed aansluit bij de zorg en verantwoordelijkheid die zij voelen voor een veilige leefomgeving in Zetten. Het College heeft opdracht gegeven aan een extern bureau, ECM dialoog, om de overeenkomst op te stellen en daarvoor gesprekken te voeren met inwoners, de dorpsraad Zetten en vertegenwoordigers van belangengroepen uit Zetten en omgeving.

Oplegnotitie

Naast de Overeenkomst is er ook een zogenaamde Oplegnotitie geschreven. Dit is een verantwoordingsdocument dat beschrijft hoe de verschillende partijen zijn gekomen tot de afspraken die zijn vastgelegd in de Overeenkomst.